Tuberculoza - boala sărăciei. Persoanele cu forma contagioasă a tuberculozei vor fi obligaţi să se spitalizeze
alte articole
Persoanele bolnave cu formă contagioasă a tuberculozei, care refuză tratamentul, vor putea fi supuşi spitalizării temporare forţate. Acest lucru se va produce doar în baza deciziei de judecată şi doar când se vor epuiza alte măsuri mai puţin restrictive faţă de pacienţi,
Astfel, la 2 mai au fost aprobate de către Guvern modificări la Regulamentul privind modul de aplicare a spitalizării temporare forţate în instituţiile medicale specializate antituberculoase a persoanelor bolnave de tuberculoză în forma contagioasă care refuză tratamentul. Potrivit Regulamentului, persoanele bolnave cu forma contagioasă a tuberculozei, care refuză tratamentul, vor putea fi supuşi spitalizării temporare forţate, în baza deciziei de judecată şi doar când se vor epuiza alte măsuri mai puţin restrictive faţă de pacienţi.
După şedinţa Guvernului ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, a declarat că proiectul are drept scop excluderea pericolului infectării persoanelor cu care bolnavul intră în contact. “70% din cei bolnavi sunt persoane care suferă de alcoolism şi au nivel jos de înţelegere”, a spus Usatîi.
Spitalizarea forţată va avea loc prin hotărârea instanţei de judecată, doar atunci când se vor epuiza toate măsurile paşnice. Potrivit lui Usatîi, în prezent circa 30 la sută din bolnavii de TBC abandonează neîntemeiat tratamentul. Aceşti pacienţi trebuie să urmeze tratamentul necesar pentru a nu deveni periculoşi pentru familie şi pentru comunitate, a mai adăugat Usatîi.
Regulamentul nou prevede, de asemenea, eliminarea prevederii formării unei instituţii specializate de detenţie în tuberculoză, bolnavii urmând să fie trataţi în secţiile obişnuite ale instituţiilor medicale de profil, în condiţii de securitate pentru alţi pacienţi internaţi. Tratamentul anti-TBC fiind gratis.
Potrivit Serviciului comunicare şi relaţii cu presa al Executivului noul Regulament nu contravine rigorilor internaţionale privind drepturile omului la libertate şi acordurilor, la care Republica Moldova este parte.
Şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii este îngrijorată de situaţia din Moldova. Reprezentanţii organizaţiei spun că atât Ministerul Sănătăţii, cât şi populaţia ar trebui să atragă o atenţie sporită acestei maladii.
"În Moldova, oamenii nu au grijă de sănătatea lor, nu se adresează la medic. Sunt şi factorii sociali: condiţiile de trai, alimentaţia oamenilor, consumul substanţelor. Dar este şi un control ineficient al tuberculozei în instituţiile medicale, lipsa personalului medical în unele regiuni", a menţionat Jarno Habicht reprezentat OMS, citat de către publica.md.
Reprezentanţii OMS mai susţin că un rol important îl are informarea populaţiei cu privire la măsurile de prevenire, dar şi despre riscurile tuberculozei.
Potrivit datelor statistice, în Moldova, anual, sunt înregistrate peste 4.000 de persoane cu tuberculoză, iar zilnic două - trei persoane mor din cauza acestei boli.