Rusia acuză SUA de susţinerea militanţilor ISIS în Siria

Rusia a acuzat Statele Unite că susţine militanţii ISIS în Siria, permiţându-le să lanseze contraofensive în zonă.
General-maiorul Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.10.2017

Ministerul rus al Apărării a făcut acuzaţia miercuri, în condiţiile în care forţele guvernamentale siriene susţinute de Rusia şi militanţii sprijiniţi de SUA luptă pentru a captura teritorii controlate de grupul extremist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS).

Pe măsura desfăşurării unor campanii separate la mică distanţă una de alta, armatele rusă şi americană s-au acuzat reciproc că soldaţii sau aliaţii lor au fost puşi în pericol sau atacaţi de forţele celeilalte tabere.

Igor Konaşenkov, purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a afirmat că o serie de atacuri lansate de militanţii ISIS asupra forţelor guvernamentale siriene au provenit dintr-o zonă situată lângă graniţa cu Iordania, unde este localizată o misiune americană.

Konaşenkov a precizat că atacurile au avut loc săptămâna trecută în apropiere de Al-Qaryatayn, provincia Homs, şi lângă o autostradă care leagă oraşul antic Palmyra de oraşul Deir al-Zor în est.

Purtătorul de cuvânt a mai declarat că atacatorii au avut coordonatele exacte ale forţelor guvernamentale siriene, care puteau fi obţinute doar prin recunoaştere aeriană.

“Dacă partea americană vede astfel de operaţiuni ca ‘accidente’ neprevăzute, atunci aviaţia rusă din Siria este pregătită să înceapă eradicarea completă a tuturor acestor tipuri de ‘accidente’ în zona aflată sub controlul lor”, a avertizat Konaşenkov.

“Principalul lucru care împiedică înfrângerea finală [a grupului ISIS] în Siria nu este capabilitatea militară a teroriştilor, ci suportul oferit lor de colegii noştri americani”, a adăugat el.

Aceasta este cea mai recentă dintr-o serie de acuzaţii vehiculate între cele două tabere, în condiţiile în care trupele susţinute de ruşi şi loiale preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi Forţele Democratice Siriene conduse de kurzi şi sprijinite de SUA luptă împotriva militanţilor ISIS în provincia estică Deir al-Zor, în apropierea graniţei irakiene.

Luna trecută a avut loc prima întâlnire între generali ruşi şi americani pentru a încerca să prevină ciocniri accidentale între cele două tabere, dar problema nu a fost încă soluţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor