Necazuri în iadul comunist: Coreea de Nord mai împuşcă un ofiţer

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un. (KCNA/AFP/Getty Images)

Un ofiţer responsabil de activităţile de construire şi întreţinere la poligonul Punggye-ri, singura locaţie cunoscută în Coreea de Nord pentru desfăşurarea de teste nucleare, ar fi fost executat din cauza amânării unui test de rachetă şi a prăbuşirii unui tunel în poligon.

Potrivit publicaţiei japoneze Asahi Shimbun, o sursă a declarat marţi că testul din 15 septembrie al rachetei balistice nord-coreene Hwasong-12 ar fi trebuit să aibă loc în primăvara acestui an dar a fost amânat din cauza construirii unui tunel, iar ofiţerul responsabil a fost executat din cauza amânării şi prăbuşirii tunelului. Potrivit publicaţiei Korea Times, acesta era şeful Biroului de Comandă al Unităţii de Pregătire 131 şi însărcinat cu întreţinerea structurilor de apărare ale poligonului de teste nucleare Punggye-ri şi şi ale centrului de lansare de rachete din Dongchang-ri.

Săptămâna trecută, mass media sud-coreenă a raportat că generalul Hwang Pyong-so, în vârstă de 72 de ani, aparent ar fi fost de asemenea executat la ordinele conducerii statului comunist nord-coreean. Din cauza “comportamentului său impur” (unele rapoarte au presupus că acuzaţia se referă la mită sau corupţie) el a fost expulzat din Partidul Muncitorilor. Anterior, Hwang a fost director general al Biroului Politic General. Potrivit unor surse sud-coreene, prin deţinerea acestei poziţii el ar fi fost “al doilea cel mai puternic om din Coreea de Nord”.

Raporte de informaţii din Coreea de Sud au indicat că anterior au mai avut loc execuţii nord-coreene fără milă, uneori folosindu-se câini sau tunuri antiaeriene, a citat agenţia rusă de ştiri Sputnik.