Trump: SUA şi China lucrează la problema nord-coreenă

Washingtonul susţine că un consens global, care include China, recunoaşte faptul că nu poate fi acceptat comportamentul ameninţător al Coreei de Nord. Tensiunile din regiune se amplifică după cel mai recent test de rachetă al Phenianului, care a eşuat.
Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Donald Trump a declarat duminică faptul că SUA şi aliaţii săi studiază toate variantele, mai puţin una militară, pentru a contracara provocările Coreei de Nord.

“Cred că există acum un consens internaţional – inclusiv cu chinezii – că aceasta este o situaţie care nu mai poate continua”, a declarat H.R. McMaster la câteva ore după ce Phenianul a lansat duminică o nouă rachetă balistică de pe coasta estică a ţării. Însă testul respectiv a eşuat.

Într-un interviu din capitala afgană Kabul acordat reţelei de televiziune americane ABC, McMaster a declarat că Trump le-a cerut oficialilor americani din sectoarele militar, diplomatic şi al informaţiilor să îi ofere opţiuni care ar putea fi folosite “în cazul în care regimul nord-coreean refuză să se denuclearizeze”.

Trump a evidenţiat, de asemenea, duminică, importanţa cooperării cu China, scriind pe Twitter “Vom vedea ce se întâmplă”.

Tensiunile s-au amplificat în Peninsula Coreeană în ultimele zile, după ce Marina SUA a desfăşurat un portavion şi mai multe nave de luptă în apropierea Peninsulei Coreene şi din cauza speculaţiilor că Phenianul se pregăteşte pentru un nou test nuclear.

După ce SUA a lansat zeci de rachete de croazieră asupra unei baze aeriene siriene şi o bombă uriaşă asupra teritoriului controlat de militanţii ISIS în Afganistan, unii analişti au avertizat că SUA ar putea, de asemenea, să ia măsuri militare împotriva Phenianului.

Comandamentul armatei SUA din Pacific a precizat că racheta testată duminică dimineaţă de Coreea de Nord a explodat la scurt timp după lansarea din oraşul de coastă Sinpo.

Sinpo este locaţia unei baze de submarine nord-coreene şi locul unde Nordul a testat anterior o rachetă balistică cu lansare de pe submarin.

Testul eşuat de rachetă a avut loc în condiţiile în care vicepreşedintele american Mike Pence a ajuns duminică într-o vizită în Seul ca parte a unui turneu de patru zile în regiune.

“Provocarea nord-coreeană din această dimineaţă ne aminteşte de riscurile pe care fiecare dintre voi le înfruntaţi zilnic atunci când apăraţi libertatea poporului sud-coreean şi apăraţi America în această parte a lumii”, a declarat Pence personalului militar american în Coreea de Sud.

Cooperarea este necesară

În turneul său, Pence va discuta cu liderii sud-coreeni şi japonezi despre restricţionarea programelor nucleare şi de rachete ale Coreei de Nord.

Anul trecut, Phenianul a lansat 21 de rachete balistice şi a desfăşurat două teste nucleare. Până acum în acest an, regimul comunist nord-coreean a lansat cinci rachete – cele mai recente fiind un răspuns la un exerciţiu militar comun anual între SUA şi Coreea de Sud, conform Phenianului.

În ciuda a şase runde de sancţiuni adoptate de ONU în ultimul deceniu, Coreea de Nord a continuat să dezvolte arme performante, pe fondul acuzaţiilor că lucrează la o rachetă balistică intercontinentală capabilă să transporte un focos nuclear până în vestul SUA.

Sâmbătă, Phenianul a desfăşurat o mare paradă militară pentru a marca aniversarea fondatorului regimului comunist nord-coreean, Kim Il-sung. Se estimează că una dintre cele aproximativ 60 de rachete prezentate în cadrul evenimentului este noua rachetă balistică intercontinentală.