Trump se împacă cu “prietenul” Macron, care a descris SUA un pericol pentru Europa

Donald Trump (st) şi Emmanuel Macron înaintea întâlnirii lor de la Palatul Elysee din Paris, 10 noiembrie 2018 (Christophe Petit-Tesson/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
12.11.2018

Relaţia dintre preşedintele american Donald Trump şi omologul său francez Emmanuel Macron pare să se fi îmbunătăţit, întrucât cei doi lideri au convenit asupra necesităţii unor cheltuieli mai mari destinate apărării europene, relaxându-se astfel tensiunile generate de un text scris pe Twitter de către Trump, în care apelul lui Macron pentru o armată europeană este etichetat ca fiind “foarte jignitor”, potrivit site-ului Zero Hedge.

În timpul unei întâlniri între cei doi, care a avut loc sâmbătă, Macron l-a numit pe Trump “prietenul meu” şi, chiar dacă acesta din urmă a fost mai distant, discuţiile s-au axat pe o problemă care a provocat multe tensiuni în ultimele luni.

“Dorim o Europa puternică. Este important pentru noi şi, indiferent de modul în care îl putem face mai bine şi mai eficient, acesta este lucrul pe care îl dorim amândoi. Dorim să ajutăm Europa, dar trebuie să o facem în maniera corectă. Chiar acum, SUA a suportat o mare parte a poverii”, a declarat Trump.

Macron, al cărui rating de popularitate a scăzut mult în ultimele zile, încât rivala sa Marine Le Pen l-a depăşit în sondaje, a împărtăşit punctele de vedere ale lui Trump, precizând că doreşte ca Europa să suporte o parte mai mare a costurilor de apărare în cadrul NATO, lucru pe care l-a subliniat în repetate rânduri de când a devenit preşedinte, alături de ambiţiile sale ca Europa să aibă propria sa capabilitate militară.

“Din acest motiv cred că avem nevoie de mai multe capacităţi europene, de o apărare europeană mai mare, pentru a prelua o parte din a poverii. Când preşedintele Trump trebuie să protejeze sau să apere unul dintre statele americane, el nu cere ajutorul Franţei, Germaniei, sau altui guvern al Europei, să îl finanţeze”, a susţinut Macron în limba engleză.

Vizita europeană a lui Trump, la scurt timp după alegerile de la jumătatea mandatului din SUA, în care republicanii au pierdut majoritatea în Camera Reprezentanţilor, urmăreşte să consolideze alianţa americano-europeană într-un moment simbolic, în care lumea a marcat 100 ani de la armistiţiul care a pus capăt primului război mondial. Totuşi, într-un mesaj postat pe Twitter la scurt timp după ce a aterizat în Paris, Trump a criticat comentariile făcute de Macron într-un interviu acordat săptămâna trecută pentru Europe 1 în care a susţinut că SUA este o ameninţare.

Discutând la Europe 1 despre pericolul tot mai mare al atacurilor cibernetice, al interferării cu procesele electorale şi al deciziei SUA de a se retrage din tratatul INF cu Rusia, Macron a afirmat că Europa trebuie să se protejeze împotriva Chinei, Rusiei şi chiar a Statelor Unite. De asemenea, liderul francez a discutat despre nevoia creării unei armate europene, precizând: “În confruntarea cu Rusia - care se află la graniţele noastre şi a demonstrat că poate fi ameninţătoare - trebuie să avem o Europa care se apără mai mult pe cont propriu, fără a depinde doar de SUA”.

Trump a criticat comentariile făcute de Macron, insistând că sunt “foarte jignitoare” şi a afirmat că “poate ar trebui ca Europa să îşi plătească mai întâi partea sa în NATO, pe care SUA o subvenţionează în mare măsură”.

Palatul Elysee a declarat, sâmbătă, că neînţelegerea - pentru care a învinuit rapoartele media americane “exagerate” - a fost rezolvată în timpul discuţiilor de peste o oră dintre Macron şi Trump, convorbirile fiind considerate “substanţiale” şi “foarte constructive”.

“Am avut o discuţie bună”, l-a citat Elysee pe Trump afirmând în timpul întâlnirii cu Macron, în care s-au discutat despre comerţ, apărare, Siria şi asasinarea de luna trecută în Istanbul a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi.

Potrivit unui oficial francez, întâlnirea i-a permis lui Macron să explice viziunile şi propunerile Franţei privind securitatea europeană, iar la sfârşitul întâlnirii, punctele de vedere ale ambilor lideri au fost pe aceeaşi lungime de undă în această problemă. Oficialul a adăugat că pentru SUA este important ca povara cheltuielilor cu apărarea să fie suportată într-o măsură mai mare de NATO, în timp ce pentru Franţa este mai bine să existe mai multă unitate şi suveranitate în UE.

Cei doi lideri au discutat de asemenea şi despre Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară încheiat în 1987 cu Rusia, din care SUA a ameninţat că se va retrage. Macron a afirmat că europenii ar trebui să fie implicaţi în discuţii, în timp ce delegaţia americană a precizat că înţelege poziţia europeană. Şi, în timp ce francezii nu sunt “complet nepăsători” faţă de poziţia SUA cu privire la tratatul nuclear, în special în condiţiile în care acesta nu acoperă China, totuşi ei nu s-au clarificat încă dacă ruşii au “încălcat” într-adevăr prevederile tratatului.

Duminică, Trump a discutat cu omologul său rus Vladimir Putin pe marginea ceremoniilor din Paris. Este de aşteptat ca cei doi lideri să poarte discuţii oficiale în această lună, la un summit G-20 ce va avea loc în Buenos Aires. Acest summit este considerat a fi evenimentul cheie al lunii din punct de vedere al pieţelor de capital, deoarece se aşteaptă ca preşedintele american să discute cu liderul chinez Xi Jinping despre o posibilă reducere a războiului comercial dintre China şi SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor