Trump îl critică pe Macron pentru propunerea acestuia de înfiinţare a unei armate europene

Donald Trump (Saul Loeb/Getty Images)
Andrei Popescu
10.11.2018

Preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că remarcile omologului său francez Emmanuel Macron despre nevoia creării unei armate UE pentru combaterea ameninţărilor din partea puterilor globale, inclusiv SUA, sunt foarte insultătoare, potrivit Deutsche Welle.

Trump a sosit la Paris pentru a participa la evenimentele organizate cu ocazia celei de-a 100-a aniversări a armistiţiului care a pus capăt Primului Război Mondial.

„Preşedintele Macron al Franţei tocmai a sugerat ca Europa să îşi construiască propria armată pentru a se proteja de SUA, China şi Rusia”, a scris Trump pe Twitter, făcând referire la remarcile lui Macron de acum patru zile.

„Foarte insultător, dar poate ar trebui ca Europa să îşi plătească mai întâi partea sa în NATO, pe care SUA o subvenţionează în mare măsură!” a adăugat Trump, care s-a plâns în repetate rânduri ca aliaţii NATO nu contribuie suficient la bugetul apărării alianţei şi că se bazează puternic pe partea americană.

Într-un interviu radiodifuzat în cursul acestei săptămâni, Macron a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să se protejeze împotriva Chinei, Rusiei şi chiar a Statelor Unite.

„În confruntarea cu Rusia - care se află la graniţele noastre şi a demonstrat că poate fi ameninţătoare - trebuie să avem o Europă care se apără mai mult pe cont propriu, fără a depinde doar de SUA”, a declarat liderul francez la postul de radio Europe 1.

Oficialii francezi au precizat că propunerea lui Macron pentru o armată UE a fost doar un apel pentru o integrare mai strânsă a apărării.

Biroul lui Macron a precizat astăzi că afirmaţiile preşedintelui cu privire la armata europeană au fost interpretate greşit. „El nu a susţinut niciodată că avem nevoie de o armată europeană împotriva Statelor Unite”, conform declaraţiei.

Trump va discuta sâmbătă cu Macron la Palatul Elysee şi unul dintre subiecte va fi planul SUA de a se retrage din tratatul Forţelor Nucleare cu Rază Intermediară (INF) şi reînnoirea sancţiunilor americane împotriva Iranului.

Macron a mai declarat la Europe 1 că „principala victimă” a retragerii SUA din INF este Europa şi securitatea ei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor