Trump: S-a realizat un mare “progres” la summitul cu dictatorul Kim

Preşedintele american Donald Trump a prezis că discuţiile privind denuclearizarea Peninsulei Coreene vor fi un “succes imens”, înaintea unei întâlniri faţă în faţă, timp de 45 de minute, cu dictatorul nord-coreean Kim Jong-un.
Preşedintele american Donald Trump (dr) şi dictatorul nord-coreean Kim Jong-un dau mâna în timpul summitului lor din Singapore, 12 iunie 2018. (Getty Images)
Andrei Popescu
12.06.2018

“Consider că [summitul] va fi cu adevărat un succes şi cred că vom avea o relaţie formidabilă. Nu am nicio îndoială”, a declarat Trump înaintea summitului de marţi din Singapore.

După câteva ore de discuţii între cele două tabere, Trump a anunţat că el şi Kim vor semna un acord nespecificat, potrivit RFE/RL. Trump a anunţat că va oferi mai multe informaţii în cadrul unei conferinţe de presă separată.

“[S-a obţinut] un mare progres – a fost foarte pozitiv. Cred că a ieşit mai bine decât s-ar fi aşteptat cineva. Acum vom semna”, a declarat Trump, fără să dea detalii.

După întâlnirea personală cu Kim, preşedintele american a afirmat: “Vom rezolva o mare problemă, o mare dilemă care, până în acest punct, nu a putut fi soluţionată. Ştiu că lucrând împreună vom avea grijă de ea”.

Kim i-a răspuns lui Trump cu o serie de remarci colorate şi improvizate care au fost neobişnuite pentru liderul nord-coreean.

“Nu a fost uşor să ajungem aici. În trecut, vechile practici şi prejudicii au lucrat împotriva noastră şi au plasat multe obstacole, dar le-am depăşit pe toate şi astăzi suntem aici”, a declarat Kim.

Întrebat de reporteri dacă va renunţa la programul nuclear, Kim nu a dat un răspuns clar în acest sens, potrivit CNN.

În plus, dictatorul nord-coreean a mai precizat că “mulţi oameni vor gândi că aceasta este o secvenţă dintr-o fantezie... dintr-un film ştiinţifico-fantastic”.

La ora 4:05 a.m., ora României, la summit s-a înregistrat un moment istoric: cei doi lideri şi-au strâns mâna peste 20 de secunde.

După ce s-au întâlnit faţă în faţă cei doi lideri, aceştia au avut o altă întâlnire bilaterală de circa o oră şi jumătate împreună cu membrii delegaţiilor lor, care a fost urmată de o masă la staţiunea de lux de pe Insula Sentosa din Singapore.

Deşi au existat speranţe mari înaintea primei întâlniri care a avut loc vreodată între un preşedinte american în funcţie şi un lider nord-coreean, totuşi aşteptările în privinţa a ceea ce ar putea produce summitul s-au redus în zilele de dinaintea acestor discuţii.

Ambii lideri şi-au planificat să se întoarcă acasă în 13 iunie, având la dispoziţie doar o singură zi pentru orice progres în discuţiile legate de dezarmarea nucleară – proces care a fost amânat sau suspendat de câteva decenii.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a semnalat în 11 iunie că administraţia Trump nu se aşteaptă ca summitul să producă o soluţie imediată în privinţa denuclearizării Peninsulei Coreene ci, mai degrabă, speră să fie creată o deschidere pentru negocieri mai extinse.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor