Trump: Israelul ar trebui să fie „rezonabil” în procesul de pace

Preşedintele american Trump a descris extinderea activităţii israeliene de colonizare a teritoriilor ocupate ca fiind dăunătoare pentru obţinerea păcii în Orientul Mijlociu. Declaraţia a fost făcută înaintea unei întâlniri între Trump şi premierul israelian Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (dr) se întâlneşte cu Donald Trump în New York, 25 septembrie 2016, cu aproximativ două luni înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.02.2017

Formulând primele sale remarci critice la adresa Israelului, de când se află la Casa Albă, preşedintele american Donald Trump a declarat vineri că el nu crede că planurile regimului israelian de a extinde coloniile în teritoriile palestiniene ocupate vor fi benefice pentru obţinerea păcii în regiune.

„Nu sunt o persoană care crede că a merge înainte cu aceste colonii este un lucru bun pentru pace”, a declarat Trump într-un interviu acordat ziarului israelian Yisrael Hayom. „De fiecare dată când luaţi pământ pentru colonii, rămâne mai puţin pământ”.

În plus, Trump a declarat ziarului că i-ar „place să vadă pace” între Israel şi Palestina, adăugând că el crede că „un acord ar trebui făcut şi poate fi făcut”.

Diverşi observatori internaţionali văd politicile expansioniste ale premierului israelian Benjamin Netanyahu ca un început al anexării Cisiordaniei, o mişcare ce va pune capăt practic oricărei perspective pentru o soluţie cu două state.

De la investirea oficială a lui Trump în funcţia de preşedinte al SUA, Netanyahu a anunţat construirea a peste 5.000 de locuinţe în colonii.

Interviul preşedintelui american a avut loc la sfârşitul aceleiaşi săptămâni în care Parlamentul israelian a votat marţi legalizarea retroactivă a peste 50 de avanposturi cu colonişti în Cisiordania, deşi legea este supusă evaluării Curţii Supreme a Israelului. În plus, administraţia Trump nu s-a alăturat comunităţii internaţionale în condamnarea adoptării proiectului de lege de către parlamentarii israelieni.

Totuşi, opoziţia lui Trump faţă de colonii şi un apel direct pentru ca „Israelul să fie rezonabil în privinţa păcii”, împreună cu un apel la „echitate” din partea ambelor părţi, au marcat o îndepărtare clară de retorica din timpul campaniei prezidenţiale a lui Trump.

Înaintea alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie 2016, Trump a articulat o poziţie puternică pro-Israel, inclusiv mutarea Ambasadei SUA din Tel Aviv la Ierusalim, pe care atât israelienii cât şi palestinienii îl consideră capitală a lor. În prezent, nicio ţară nu are ambasadă în Ierusalim.

Preşedintele SUA a părut de asemenea să dea înapoi de la promisiunea făcută în privinţa mutării ambasadei, sugerând în schimb că această mişcare încă este luată în considerare.

„[Chestiunea mutării] ambasadei nu este o decizie uşoară. Posibilitatea a existat de mulţi ani dar nimeni nu a dorit să ia acea decizie. Mă gândesc la acest lucru foarte serios şi vom vedea ce se întâmplă”, a susţinut Trump.

În plus, Trump l-a numit pe David Friedman, un susţinător puternic al colonizării, în funcţia de ambasador american în Israel. La anunţarea nominalizării sale, Friedman a declarat că este nerăbdător să lucreze cu Israelul „din ambasada SUA în capitala eternă a Israelului, Ierusalim”.

Netanyahu va vizita miercuri, 15 februarie, Casa Albă. Pe lângă colonii şi procesul de pace, cei doi lideri vor discuta de asemenea despre Iran. Atât Trump cât şi premierul israelian au criticat acordul nuclear încheiat între Iran şi marile puteri în timpul administraţiei Obama, în 2015.

Oficialii palestinieni şi-au exprimat frustrarea faţă de contactul limitat pe care l-au avut cu Trump de când acesta şi-a început activitatea la Casa Albă în luna ianuarie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor