Germania, Franţa atacă legea avanposturilor: încrederea în Israel s-a "zdruncinat"

Israelul atrage criticile partenerilor internaţionali după anunţul privind legalizarea avanposturilor în colonii.
Colonii ilegale israeliene în construcţie în Ierusalimul de Est, 15 ianuarie 2016. (Captură Foto)
Madalina Craciun
10.02.2017

Germania şi Franţa au vorbit în termeni duri despre planul Israelului de a confisca terenurile palestiniene aflate în proprietate privată prin legalizarea avanposturilor coloniilor.

“Încrederea pe care am avut-o în angajamentul luat de guvernul israelian privind soluţia cu două state a fost profund zdruncinată”, declara ministrul german de Externe, miercuri 8 februarie.

Acesta a mai afirmat că oameni din Germania care au avut o atitudine binevoitoare faţă de Israel au fost “dezamăgiţi” şi îi recomandă insistent să îşi repare “credibilitatea” reafirmându-şi promisiunea pentru crearea unui stat viitor palestinian alături de Israel şi să “dovedească acest lucru prin paşi practici”.

A adăugat că o astfel de promisiune era necesară, de asemenea, deoarece membrii coaliţiei israeliene de extremă dreapta “au solicitat în mod deschis anexarea unor părţi din Cisiordania şi pregătesc proiecte de lege pentru a finaliza acest scop”.

Conform EUobserver, ministrul de Externe francez, Jean-Marc Ayrault, şi ambasadorul francez în Israel, Helene Le Gal, au adresat această problemă.

“Fac un apel către Israel să-şi respecte obligaţiile internaţionale şi să abroge legea avanposturilor pentru colonii”, a declarat Ayrauld, adăugând că aceasta “ar putea accentua tensiunile din zonă”.

Le Gal susţinea: “Comunitatea internaţională se întreabă dacă ar trebui să mai aibă încredere în Israel, când acesta spune că este pregătit pentru discuţii cu… palestinienii şi pentru o înţelegere cu privire la soluţia cu două state”.

În opinia acesteia, faptul că Israelul a plănuit să compenseze financiar proprietarii de terenuri palestinieni nu a îmbunătăţit situaţia în niciun fel.

“Dacă există o înţelegere, bineînţeles, că aceste avanposturi se află în interiorul Israelului, atunci bineînţeles că nu este nicio problemă. Dar nu a existat vreo o discuţie. Este doar Israelul cel care decide”, susţinea aceasta.

Marţi, Israelul a adoptat o lege pentru a legaliza retroactiv 3.900 de avanposturi.

Avanposturile, spre deosebire de colonii, sunt iniţiative private ale grupurilor de colonişii evrei care şi-au aşezat taberele pe terenuri palestiniene protejate de soldaţii israelieni şi pretind că au dreptul să facă acest lucru din motive biblice.

În ianuarie, Israel-ul a anunţat, de asemenea, intenţia de a construi 6.000 noi locuinţe în estul Ierusalimului şi în Cisiordania, printr-o decizie care a nu a ţinut seama de legea internaţională şi a atras critici din partea guvernelor occidentale.

O sursă diplomatică europeană a declarat pentru EUobserver că prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a fost încurajat de faptul că Donald Trump a câştigat alegerile în SUA şi că se foloseşte de controversa coloniilor pentru a distrage atenţia presei de la o acuzaţie de corupţie prin care ar putea să piardă puterea.

SUA a rămas tăcută în ceea ce priveşte acţiunile acestuia.

Franţa este un critic realist al Israelului şi a avertizat anterior că va recunoaşte unilateral Palestina, în cazul în care îşi pierde încrederea în procesul de pace.

Afirmaţia dură făcută de Germania, care s-a ferit în trecut să critice Israelul datorită, în parte, complexului Holocaustului, marchează o nouă evoluţie.

Marea Britanie, care a încercat să intre în favorurile lui Trump, şi Republica Cehă, un vechi aliat devotat al Israelului, au atacat de asemenea legea avanposturilor.

Această legalizare “deteriorează statutul Israelului alături de partenerii săi internaţionali”, a declarat Tobias Ellwood, ministrul britanic pentru Orientul Mijlociu.

Serviciul de externe al UE a fost primul care a reacţionat imediat, marţi, afirmând că legea avanposturilor “a întărit… o realitate a unui singur stat”.

Şeful relaţiilor externe al UE, Federica Mogherini, plănuia să organizeze un summit cu Netanyahu pe 28 februarie, dar miniştrii de externe ai UE, care s-au întâlnit la Bruxelles luni, au decis în mod discret să amâne iniţiativa din cauza anunţului făcut anterior cu privire la cele 6.000 de locuinţe în colonii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor