Trump îşi nuanţează discursul despre Israel

Trump se ţine de promisiuni, dar ajustările neaşteptate pe care le face încetinesc procesul de a le îndeplini.
Donald Trump (Ralph Freso/Getty Images)
Madalina Craciun
10.02.2017

Înaintea vizitei primului ministru Benjamin Netanyahu ce va avea loc săptămâna viitoare, administraţia preşedintelui Donald Trump, ar fi a învăţat, după trei săptămâni de lucru, că luptele nesfârşite dintre Israel şi Palestina implică mult mai mult decât o retorică de campanie dură, informa Reuters joi.

Trump a părut să fie un aliat mult mai puternic pentru Israel şi Netanyahu decât a fost preşedintele Barack Obama, când a vorbit despre mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv în oraşul sfânt al Ierusalimului şi chiar alegând un ambasador care a sprijinit construirea coloniilor pe terenuri pe care Palestina consideră că le poate folosi pentru a construi un stat naţional.

Cu toate acestea, un “consens tot mai mare” a ieşit la iveală la Casa Albă în ceea ce priveşte conflictele care durează de decenii şi modul în care să fie rezolvate cât mai bine. Administraţia admite acum că va avea nevoie de “deliberări şi consultări ample” cu avocaţi şi aliaţi străini, au declarat pentru Reuters surse familiare cu modul de lucru din cadrul administraţiei.

“Acesta este un caz în care promisiunile făcute în timpul campaniei s-au lovit de realitatea geopolitică şi trebuie ajustate în mod corespunzător”, a declarat un oficial american anonim.

În schimb mutarea ambasadei a fost justificată deocamdată de hotărârea administraţiei de a încetini abordarea asupra construirii coloniilor, conform raportului.

Poziţiile recente sunt diferite faţă de cele susţinute de Trump în perioada campaniei şi de când a preluat preşedinţia luna trecută. Într-un interviu cu Fox News, preşedintele a declarat că relaţiile cu Israel “s-au reparat” în urma unei discuţii telefonice la trei zile după învestirea sa şi i-a addresat lui Netanyahu o invitaţie de a face o vizită în SUA.

Conversaţia acestora a implicat, de asemenea, şi discuţii referitoare la procesul de pace privind conflictul Israel-Palestina, dialogul fiind descris de Tramp ca unul “foarte plăcut”, iar de Netanyahu ca fiind “foarte călduros”, conform New York Times.

Cu toate acestea, Trump a optat să nu răspundă întrebărilor cu privire la mutarea ambasadei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor