Trump interzice refugiaţii şi imigraţia din ţările musulmane
alte articole
Decretul preşedintelui american va acorda prioritate refugiaţilor creştini care sunt persecutaţi în ţările lor de origine pe motive religioase.
Preşedintele american Donald Trump a semnat un decret prezidenţial care va limita numărul de imigranţi şi refugiaţi din unele ţări musulmane, îndeplinind o promisiune făcută de miliardarul american în timpul campaniei electorale.
Trump este cunoscut pentru critica adusă guvernului federal, pe care l-a acuzat că a acordat vize teroriştilor care ar fi cauzat incidentul din 11 septembrie 2001.
„Pun bazele unui nou sistem de măsuri care va stăvili intrarea teroriştilor musulmani în SUA. Nu-i vrem aici. Vrem să fim siguri că nu admitem în ţara noastră pericolele pentru care soldaţii noştri luptă în străinătate”, a declarat Trump în timpul unei alocuţiuni ţinute la Pentagon.
Decretul interzice intrarea refugiaţilor sirieni, pe motiv că ar fi "dăunători" pentru interesele SUA. Totodată suspendă programele de admisie pentru refugiaţii din toate ţările, pentru următoarele 120 de zile.
Decretul semnat de Trump a mai suspendat şi acordarea de vize pentru cetăţenii ţărilor unde SUA consideră că nu există suficiente informaţii despre aplicant care să permită stabilirea faptului că persoana nu este un pericol la adresa securităţii publice sau naţionale.
Noile măsuri au fost criticate ca fiind "nocive şi grăbite" de către Comitetul Internaţional al Salvării (Internaţional Rescue Comitee, IRC).
Conform Financial Times, David Miliband, preşedintele IRC, a declarat că decretul va afecta programele de relocare din SUA, care erau considerate unele dintre cele mai bune din lume.
Noul decret semnat de Trump acordă prioritate refugiaţilor din motive de credinţă, o măsură pe care preşedintele american o motivează ca fiind introdusă pentru a ajuta creştinii din Siria. Clauza a iscat deja întrebări despre constituţionalitatea actului.
Consiliul Relaţiilor Americano-Islamice a anunţat deja că va aduce noul decret în faţa unui tribunal pentru că ţinteşte comunitatea musulmană - pe criterii religioase - încălcând principiul libertăţii religioase.
Compania Google a cerut personalului care călătoreşte în străinătate şi care poate fi afectat de decret să revină de urgenţă în SUA, conform Bloomberg.