Gorbaciov avertizează în privinţa ameninţării nucleare: “Se pare că lumea se pregăteşte pentru război”

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a avertizat că ameninţarea nucleară “pare din nou reală”, adăugând că se teme că “lumea pare că se pregăteşte pentru război”.
Andrei Popescu
27.01.2017

alte articole

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov. (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.01.2017

Gorbaciov, 85 de ani, care a supervizat o uşurare a tensiunilor cu Occidentul ce a ajutat la încheierea Războiului Rece la începutul anilor 1990, a declarat că anularea actualei şi “nimicitoarei” curse globale de înarmare trebuie să fie “principala prioritate” a statelor lumii.

Gorbaciov i-a cerut noului preşedinte american Donald Trump şi actualului preşedinte rus Vladimir Putin să coopereze pentru a reduce stocurile de arme nucleare din jurul lumii.

Într-un articol pentru Time Magazine, Gorbaciov a scris că “nicio o problemă nu este mai urgentă în prezent decât militarizarea politicii şi noua cursă de înarmare. Oprirea acestei curse nimicitoare trebuie să fie principala noastră prioritate. Situaţia curentă este prea periculoasă”.

Comentariile sale au fost făcute într-un moment în care au fost amânate - din cauza apariţiei unui nou preşedinte american - tensiunile amplificate între Putin şi Occident cu privire la intervenţia Moscovei în Siria, cu privire la rolul Rusiei în conflictul din estul Ucrainei şi cu privire la acuzaţiile legate de potenţiala interferenţă rusească în alegerile prezidenţiale americane.

Gorbaciov a declarat că SUA şi Rusia trebuie să încurajeze luarea de măsuri pentru o nouă rezoluţie în Consiliul de Securitate al ONU în vederea contracarării ameninţării nucleare globale.

Dar el a avertizat: “Politicienii şi liderii militari par să fie tot mai agresivi iar doctrinele de apărare sunt tot mai periculoase. Comentatorii şi personalităţile TV se alătură corului războinic. E ca şi cum lumea se pregăteşte pentru război”.

Remarcile lui Gorbaciov au fost făcute de asemenea în contextul în care, conform rapoartelor, s-ar putea ca Putin şi Trump să discute sâmbătă prin telefon pentru prima dată.

Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al Kremlinului, a răspuns “Da” atunci când a fost întrebat vineri de agenţia rusă de ştiri RIA Novosti dacă o astfel de discuţie este posibilă între cei doi lideri.

Apelul telefonic va fi un prim pas crucial către ceea ce Kremlinul şi Casa Albă speră să fie o încălzire a relaţiilor deteriorate în timpul fostei administraţii a preşedintelui american Barack Obama.

Convorbirea lor telefonică va fi, de asemenea, analizată cu atenţie de criticii noului preşedinte american, după ce agenţiile americane de informaţii au acuzat serviciile de securitate ruseşti că au încercat să influenţeze alegerile prezidenţiale din SUA în favoarea republicanului Trump.

În timpul campaniei prezidenţiale din SUA, Putin şi Trump şi-au lăudat reciproc calităţile personale şi au declarat că speră să poată repara relaţiile dintre cele două ţări.

Pe de altă parte, fostul preşedinte, Barack Obama, declarat primul preşedinte comunist al SUA, a avut o relaţie dezastruoasă cu Rusia, iar spre sfârţitul mandatului său comunicarea dintre cele două superputeri militare a fost practic încetată.

Mai mult, la sfârşitul mandatului său, Obama a făcut mai multe gesturi pentru a îngreuna viitoarea colaborare dintre Trump şi Putin - inclusiv prin expulzarea a 35 de diplomaţi ruşi din SUA, motivând o presupusă implicare a Rusiei în atacurile cibernetice asupra serverelor de email ale Partidului Democrat - care au avut impact asupra popularităţii candidatului Hillary Clinotn în campanie.

Joi, Rex Tillerson, noul Secretar de Stat american, a refuzat să extindă contractele pentru o mulţime dintre funcţionarii seniori care au lucrat sub conducerea lui Hillary Clinton şi a lui John Kerry, semnalând o epurare a aparatnik-ilor care au servit administraţia democrată din ultimii opt ani - responsabilă, după părerea multor analişti - de ruinarea hegemoniei americane pe scena internaţională.

Cu toate declaraţiile favorabile la adresa lui Putin, Trump a ridicat posibilitatea reînnoirii sancţiunilor impuse asupra Rusiei după ce aceasta a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în martie 2014 şi după ce a decis să ajute luptătorii separatişti care se luptă în estul Ucrainei cu trupele guvernului din Kiev.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor