Tillerson preia conducerea: Epurare masivă la Departamentul de Stat. Victoria Nuland printre cei trimişi acasă
alte articole
Nu este clar dacă funcţionarii de rang înalt ai serviciului de externe al Departamentului de Stat au demisionat în semn de protest, după cum a susţinut TheWashington Post, sau li s-a cerut să plece de către noua administraţie, după cum a menţionat CNN.
În mod tradiţional, oficialii Departamentului de Stat îşi prezintă demisiile la începutul fiecărei noi administraţii ca semn de respect, dar este în mare parte un gest simbolic.
Patrick Kennedy, subsecretar pentru management în Departamentul de Stat, care a lucrat la relaţii externe începând cu 1973, a demisionat împreună cu adjunctul secretarului de stat pentru Administraţie, Joyce Anne Barr, cu adjunctul secretarului de stat pentru afaceri consulare, Michele Bond, şi cu ambasadorul Gentry O. Smith, director al Biroului pentru Misiuni Externe.
În plus, nici Victoriei Nuland, adjunctul secretarului de stat pentru afaceri europene şi euro-asiatice, nu i s-a cerut să rămână în funcţie.
Un oficial a susţinut că mişcarea pare să fi fost încercarea noii administraţii de a face curăţenie în rândul conducerii de vârf a Departamentului de Stat. “Departamentul nu se va prăbuşi”, a declarat un al doilea oficial. “Toată lumea are adjuncţi buni. Este o pierdere instituţională imensă, dar departamentul are subordonaţi excelenţi şi oamenii de carieră care vor ieşi în faţă. Ei vor prelua responsabilitatea”.
Conform CNN, Kennedy, Bond, Barr şi Smith au primit din partea Casei Albe scrisori de acceptare a demisiilor, prin care au fost informaţi că serviciul lor nu mai este necesar.
Gregory Starr, asidjunct al secretarului de stat pentru securitate diplomatică şi Lidia Muniz, directoarea Biroului pentru Dezvoltarea de Operaţiuni în Străinătate, au demisionat în ziua în care Donald Trump a fost investit preşedinte al SUA, conform ziarului The Washington Post.
Deşi există o tradiţie ca la începutul fiecărei administraţii, numeroşi oficiali guvernamentali americani să fie schimbaţi, mass media neo liberală susţine că numărul persoanelor înlocuite de data aceasta este semnificativ de mare şi poate reprezenta o problemă.
A existat o opinie, susţin unii, că oficialii care au demisionat erau oarecum “pătaţi” de asocierea lor cu Departamentul de Stat sub Hillary Clinton.
Trump a cerut demisia lui Kennedy în octombrie 2016, după ce au ieşit la iveală rapoarte care susţineau că oficialul a fost acuzat că a făcut presiuni asupra FBI ca să scadă gradul de secretizare a emailurilor “secrete” ale fostului secretar de stat Hillary Clinton în timpul investigaţiei serverului privat de email al acesteia. În schimb, a adăugat un agent FBI, Kennedy a declarat că va permite agenţiei să trimită un număr mai mare de agenţi în străinătate.
Demisiile au loc într-un moment destul de sensibil pentru noua administraţie SUA. Zeci de poziţii de nivel înalt au rămas neocupate la aproape o săptămână de când Trump a fost investit ca preşedinte.