Zona euro îl consideră pe Donald Trump „un risc”

Preşedintele Eurogrupului şi-a manifestat îngrijorarea faţă de politicile preşedintelui american Donald Trump, dar a precizat că potenţiala pierdere a parteneriatului american ar putea duce la o întărire a ţărilor care folosesc moneda euro.
Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului. (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.01.2017

Preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a declarat joi că „există riscuri [la adresa grupului] din interior ce sunt asociate cu instabilitatea politică sau există o posibilă instabilitate şi un posibilul risc venite din afară şi care sunt asociate cu noua administraţie SUA şi cu Brexit”.

Ted Malloch, presupusa alegere a lui Trump pentru funcţia de delegat american în Uniunea Europeană, a avertizat săptămâna aceasta că moneda euro „s-ar putea prăbuşi” în următoarele 18 luni. Remarca a supărat miniştrii de finanţe din zona euro (aşa zisul Eurogrup), care s-au întâlnit joi la Bruxelles.

„M-am resemnat că în anii următori vom fi pe cont propriu, ceea ce ar putea fi un lucru bun”, a declarat Dijsselbloem, care este de asemenea şi ministru de finanţe în Olanda.

„Poate Europa are nevoie de aşa ceva – să lucreze cu adevărat împreună într-o manieră mai bună şi mai productivă, să îşi rezolve propriile probleme, să îşi întărească propriul echilibru economic şi propria situaţie a apărării”, a adăugat el.

Pierre Moscovici, comisarul european pentru probleme economice, a respins la rândul său remarcile lui Malloch, susţinând că „moneda euro nu se va prăbuşi în 18 luni, în 10 ani sau în 20 de ani”.

Moscovici, fost ministru francez de finanţe, a declarat că moneda unică „este un factor major al unităţii” între membrii UE.

Noul preşedinte american a lăudat anterior votul dat de Marea Britanie în favoarea părăsirii Uniunii Europene (Brexit) şi a făcut apel la reformarea alianţei militare occidentale NATO, din care fac parte multe ţări europene.

Trump a declarat că NATO este „învechită deoarece a fost proiectată cu mulţi, mulţi ani în urmă” şi a criticat alianţa că nu luptă mai eficient împotriva terorismului.

Majoritatea oficialilor UE au fost tulburaţi de remarcile preşedintelui american, care nu a ocupat niciodată un post diplomatic sau în administraţia SUA. Oficialii europeni intenţionează să menţină ceea ce ei consideră a fi unitatea europeană, prevenind ieşirea altor state membre din bloc sau zona euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor