Mesaje puternice de sprijinire a luptei anti-corupţie dinspre SUA

România este văzută de potenţialii membri ai echipei lui Trump din domeniul Apărării drept un aliat important, motiv pentru care aceştia îşi afirmă susţinerea pentru lupta anti-corupţie din ţara noastră.
Donald Trump îl prezintă pe Gen. James Mattis ca posibilă alegere pentru postul de Secretar al Apărării, 19 noiembrie 2016. Mattis a fost confirmat de Trump pe 1 decembrie 2016
Donald Trump îl prezintă pe Gen. James Mattis ca posibilă alegere pentru postul de Secretar al Apărării, 19 noiembrie 2016. Mattis a fost confirmat de Trump pe 1 decembrie 2016 (Drew Angerer/Getty Images)

Rex Tillerson, nominalizat pentru funcţia de secretar de Stat în administraţia Trump, şi generalul James Mattis, nominalizat pentru funcţia de secretar al Apărării, au transmis mesaje puternice de susţinere a luptei anti-corupţie din România în cadrul audierilor din Congresul american, relatează hotnews.

Publicaţia citată a obţinut răspunsurile celor doi la întrebările adresate în scris de senatorii democraţi, care vizau probleme din România. Cei doi au fost întrebaţi, printre altele, dacă acceptă că anticorupţia şi statul de drept ar trebui să reprezinte în continuare „un pilon al relaţiilor noastre şi o înaltă prioritate a guvernului din România”.

Redăm răspunsurile celor doi, publicate de Hotnews.

- “Romania is an important ally, and I fully agree that anti-corruption and rule of law should continue to underpin our relationship. I look forward to working with the Romanian government on these issues if confirmed.” - „România este un aliat important, şi sunt total de acord că anti-corupţia şi statul de drept trebuie să reprezinte fundamentul relaţiei noastre. Aştept cu nerăbdare să lucrez cu guvernul României pe aceste teme dacă voi fi confirmat în funcţie” - Rex Tillerson la o întrebare pusă de senatorul democrat Ben Cardin.

- “Yes. România's anti-corruption and rule of law efforts have been strong, even to an extent that it is a regional leader in this regard. Nevertheless, threats to progress continue and reform must remain a priority.” - „Da, eforturile României în domeniul anti-corupţiei şi statului de drept sunt puternice, mergând până acolo încât este lider regional în acest domeniu. Totuşi, ameninţări la adresa procesului continuă să existe iar reformele trebuie să rămână o prioritate” - James Mattis la o întrebare pusă de senatorul John McCain.

Totodată, întrebat dacă misiunea americană de la baza americană Mihail Kogălniceanu va continua având în vedere contribuţiile României în Irak şi Afganistan, Rex Tillerson a spus că recunoaşte contribuţia „valoroasă a României” la securitatea comună, inclusiv „rolul important al bazei aeriene de la Mihail Kogălniceanu”.

De asemenea Tillerson a apreciat că, în contextul în care Iranul reprezintă o ameninţare serioasă la adresa securităţii Statelor Unite şi a aliaţilor Europeni, preţuieşte rolul de gazdă pe care România îl joacă pentru sistemul de rachete defensive Aegis Ashore.

„Dacă voi fi confirmat în funcţie, voi susţine în continuare angajamentul nostru de a avea desfăşurate sistemele de apărare adecvate pentru a apăra România şi pe ceilalţi aliaţi NATO”, a adăugat Tillerson.