Trump impune Chinei măsuri punitive în valoare de 60 de miliarde de dolari (video)

Preşedintele american Donald Trump a impus joi măsuri punitive împotriva importurilor chinezeşti în valoare de 60 de miliarde de dolari, în încercarea de a stopa concurenţa neloială a Beijingului şi încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală.
Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez, Xi Jinping. (Getty Images)
Gina Zaragiu
22.03.2018

Preşedintele Trump a făcut primii paşi prin impunerea de taxe în valoare de 60 de miliarde de dolari pentru bunurile chinezeşti şi limitarea capacităţii Chinei de a investi în industria tehnologia americane joi, notând că măsurile au fost un răspuns la istoria Beijingului de a forţa companiile americane să renunţe la secretele lor comerciale, China şi încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Preşedintele i-a cerut reprezentantului comerţului american Robert E. Lighthizer să anunţe în decurs de 15 zile o listă propusă de produse care ar putea fi afectate de majorările tarifelor. După o perioadă de comentarii publice, lista finală, destinată să vizeze produsele chinezeşti care au beneficiat de acces necorespunzător la tehnologia Statelor Unite, va fi făcută publică.

"Facem lucruri pentru această ţară care ar fi trebuit să fie făcute de mulţi ani", a spus preşedintele înainte de a semna un memorandum de stabilire a acţiunilor comerciale.

Preşedintele a învinuit China pentru pierderea a 60.000 de fabrici şi 6 milioane de locuri de muncă.

Trump a afirmat că practicile comerciale inechitabile din China sunt responsabile pentru deficitul comercial al SUA cu China, care a atins un record record de 375 de miliarde de dolari.

China a fost acuzată în trecut de acordarea de subvenţii mascate pentru stimularea exporturilor, deoarece moneda chineză, yuanul, nu este liber convertibilă ci este ţinută la un curs depreciat - chiar cu 40% conform declaraţiei lui Ben Bernanke pe vremea când se afla la conducerea Federal Reserve.

Preşedintele american a avertizat că acesta este doar începutul şi că alte ţări vor urma.

Reamintim că miercuri, Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a anunţat că "Obiectivul nostru este să reducem deficitul prin exporturi mai multe către ei, nu prin reducerea importurilor de bunuri. Cred că, în măsura în care China îşi va deschide pieţele din principii reciproce de corectitudine, vom reduce deficitul comercial. Acesta este obiectivul nostru".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor