Trump îl avertizează pe Xi: Războiul comercial cu Beijingul începe luni

Ca şi cum nu ar fi existat suficiente tensiuni geopolitice în lume, vineri noaptea, preşedintele american Donald Trump a discutat cu omologul său chinez Xi Jinping şi i-a transmis acestuia că se pregăteşte să ordone o investigaţie asupra practicilor comerciale ale Chinei începând cu săptămâna viitoare, transmite NBC.
Preşedintele american Donald Trump. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
13.08.2017

Citând un oficial al administraţiei SUA, Politico a confirmat faptul că Trump se pregăteşte să lanseze o nouă campanie de represiune comercială asupra Chinei începând cu săptămâna care vine. Această măsură a fost amânată de Trump în urmă cu două săptămâni la sfatul noului său şef de personal, generalul John Kelly, dar acum se pare că mişcarea e iminentă şi majoritatea analiştilor sunt de acord că va fi vorba de lansarea unui război comercial între Washington şi Beijing.

Potrivit detaliilor prezentate de Politico, oficialul a precizat că Trump va cere luni lansarea unei investigaţii asupra Chinei privind acuzaţiile că aceasta ar fi încălcat drepturile de proprietate intelectuale ale SUA şi a forţat transferuri de tehnologie. Deşi nu este clar pe moment câte detalii va include Trump în anunţul său de luni, oficiali ai administraţiei sale se aşteaptă ca reprezentantul SUA pentru comerţ, Robert Lighthizer, să deschidă investigaţia împotriva Chinei pe baza Secţiunii 301 a Legii Comerţului din 1974 (Trade Act of 1974). Ordonarea unei investigaţii nu presupune impunerea imediată a unor sancţiuni, dar ar putea duce la tarife piperate asupra produselor chinezeşti. Trump şi-a exprimat frustrarea în ultimele câteva luni cu privire la ceea ce el consideră că sunt politici comerciale nedrepte ale Chinei.

Trump intenţiona să lanseze investigaţia comercială mult mai devreme, dar a amânat pasul în favoarea obţinerii suportului Chinei pentru cel mai recent set de sancţiuni adoptat de ONU împotriva Coreei de Nord, a adăugat oficialul de rang înalt al administraţiei americane.

Totodată, anunţul lui Trump privind lansarea investigaţiei are loc pe fondul unor tensiuni amplificate între SUA şi China, chiar şi după ce administraţia Trump a înregistrat o victorie, convingând Beijingului să semneze noile sancţiuni anti-Phenian. Totuşi, Trump a mai amânat adoptarea unor măsuri legate de comerţ şi cu alte ocazii, datorită presiunilor venite din partea grupurilor de afaceri şi a partenerilor comerciali importanţi.

Două rapoarte ale Departamentului american al Comerţului, care examinau posibilitatea restricţionării importurilor de oţel şi aluminiu din motive de securitate naţională, erau preconizate să apară până la sfârşitul lunii iunie, dar au fost incluse într-o evaluare internă. Unii parteneri comerciali au ameninţat că vor recurge la represalii, iar utilizatorii interni de oţel s-au plâns că sunt afectaţi de creşterile de preţuri şi de stocurile limitate.

Investigaţia comercială va afecta imediat relaţiile dintre SUA şi China, în condiţiile în care cele două ţări se luptă cu situaţia imprevizibilă din Coreea de Nord. Dacă Trump va merge mai departe cu investigaţia, acest lucru va crea un cadru potrivit pentru ca preşedintele american să impună tarife [crescute] asupra importurilor chinezeşti, ceea ce va marca o amplificare semnificativă a eforturilor sale de a remodela relaţia comercială dintre cele mai mari economii ale lumii. Cu alte cuvinte, chiar dacă acum va fi anunţat un război convenţional cu Venezuela sau Coreea de Nord, următorul pas al lui Trump este acela de a lansa un război comercial împotriva Chinei.

„Administraţia SUA poate şi va conlucra cu diverse ţări pentru a adresa temerile serioase precum Coreea de Nord în timp ce caută, de asemenea, să adopte măsuri care să adreseze unele temeri economice, precum furtul de proprietate intelectuală americană”, a precizat un oficial al Consiliului pentru Securitate Naţională al SUA.

Reacţia Chinei, neclară

Când au fost publicate primele rapoarte privind investigaţia comercială, cu mai mult de o săptămână în urmă, Ministerul chinez al Comerţului a subliniat importanţa legăturilor comerciale dintre SUA şi China şi a soluţionării neînţelegerilor „prin dialog şi consultări”.

Trump, care se află la clubul său de golf din New Jersey de câteva zile, intenţionează să se întoarcă luni la Washington şi să anunţe în mod oficial investigaţia comercială. Decizia sa nu numai că implică adoptarea de măsuri împotriva presupuselor încălcări de către Beijing ale drepturilor de proprietate intelectuală ale companiilor americane, dar ar putea fi percepută, de asemenea, şi ca o încercare a Casei Albe de a amplifica presiunea asupra Chinei pentru ca aceasta să ţină sub control Coreea de Nord.

„Cred că China poate face mult mai mult”, a declarat Trump reporterilor în cursul zilei de joi. „Şi, cred că China va face mult mai mult”.

După cum a adăugat CNN, se preconizează că investigaţia comercială reprezintă doar o parte a unei campanii complexe a administraţiei Trump de contracarare a presupuselor abuzuri comerciale ale Chinei. Administraţia americană are în vedere şi alte mişcări pentru a reechilibra relaţia comercială dintre SUA şi China. Dar unii analişti au avertizat că Trump înfruntă o provocare imensă din dorinţa sa de a reduce semnificativ deficitul comercial american cu Beijingul, care anul trecut s-a ridicat la peste 300 de miliarde de dolari.

„Măsurile de protecţie împotriva anumitor produse specifice, precum oţelul şi aluminiul, ar putea câştiga favoruri politice, dar sunt puţine şanse să fie de vreun ajutor la reechilibrarea comerţului”, au afirmat săptămâna aceasta economiştii de la Institute of International Finance, într-un studiu de caz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor