Trump: “Poate” avertismentul adresat Phenianului “nu a fost suficient de dur”
alte articole
Adresându-se reporterilor în New Jersey, unde se află în vacanţă, Trump a afirmat că, deşi va lua în considerare întotdeauna negocierile, Phenianul ar trebui să fie “foarte, foarte neliniştit” dacă face ceva împotriva Statelor Unite.
“Ar fi bine ca Phenianul să se calmeze, sau va avea probleme cu care puţine naţiuni s-au confruntat vreodată”, a declarat el.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un “a desconsiderat ţara noastră în mare măsură. El a spus lucruri care sunt îngrozitoare. Şi, în ceea ce mă priveşte, el nu va scăpa cu faţa curată”, a adăugat Trump.
“Nu este o provocare. Este o declaraţie. El nu va ameninţa Guamul. Şi nu va ameninţa SUA. Şi nu va ameninţa Japonia. Şi nu va ameninţa Coreea de Sud”, a mai precizat liderul american.
Coreea de Nord a declarat că, până la jumătatea acestei luni, va finaliza planurile pentru a desfăşura un atac în apropierea teritoriului insular Guam deţinut de SUA în Pacific, folosind rachete balistice de rază intermediară.
“Haideţi să vedem ce face cu Guamul”, a afirmat Trump, adăugând că, în cazul în care Phenianul atacă teritoriul american, atunci în Coreea de Nord va avea loc un eveniment “nemaivăzut de nimeni până acum”.
La scurt timp după afirmaţiile făcute de Trump, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a declarat că SUA este “pregătită” să lupte cu regimul nord-coreean, dar că Washingtonul totuşi preferă să rezolve problemele prin negocieri deoarece orice război ar fi “catastrofal”.
Marţi, Trump a avertizat că orice ameninţare din partea Phenianului va fi contracarată cu “foc şi furie, cum nu a mai văzut lumea niciodată”, după ce ziarul Washington Post, citând oficiali ai sectorului american de informaţii, a susţinut că regimul nord-coreean a produs un focos nuclear miniaturizat care poate fi încărcat pe rachetele sale – un pas cheie în încercarea Coreei de Nord de a deveni o putere nucleară totală.
Drept răspuns, Phenianul a anunţat un plan detaliat de a lansa în curând rachete în apropierea Guamului, ca un “avertisment crucial”, adăugând că “doar forţa absolută poate funcţiona” cu Trump.
Tensiunile dintre SUA şi Coreea de Nord s-au amplificat după ce regimul comunist al lui Kim Jong-un a testat în luna iulie două rachete balistice intercontinentale, ulterior susţinând că acum are capabilitatea de a lovi orice punct al Statelor Unite.
Săptămâna trecută, ONU a impus asupra Phenianului cele mai dure sancţiuni ale sale de până acum din cauza programului nord-coreean de arme nucleare şi rachete. Se estimează că sancţiunile ar putea reduce cu o treime veniturile obţinute de Coreea de Nord din exporturi.
Trump a lăudat China şi Rusia pentru susţinerea sancţiunilor ONU, afirmând: “Respect mult ceea ce au făcut China şi Rusia”, adăugând totuşi că Beijingul, cel mai apropiat aliat al Phenianului , “ar putea face mai mult” pentru a-l presa pe Kim să pună capăt programului său de arme nucleare.