Trump îi cere Procurorului General să pună capăt anchetei privind Rusia “în acest moment”

Donald Trump (Saul Loeb/Getty Images)
Andrei Popescu
02.08.2018

Într-o postare pe Twitter care a declanşat un val de critici în Washington, preşedintele Donald Trump i-a cerut procurorului general Jeff Sessions să pună capăt “în acest moment” unei investigaţii asupra presupuselor legături dintre Rusia şi campania prezidenţială din 2016 a liderului american.

Cererea făcută miercuri de Trump ca Sessions să pună capăt anchetei desfăşurate de procurorul special Robert Mueller a atras un val de critici din partea unor republicani din Congresul SUA, care au afirmat că ancheta trebuie să continue, în timp ce democraţii au declarat că este vorba de cea mai recentă încercare a preşedintelui de a obstrucţiona justiţia – o posibilă infracţiune pe care aparent Mueller o investighează, potrivit RFE/RL.

Trump a afirmat miercuri pe Twitter că investigaţia lui Mueller este o “farsă totală”, precizând: “Aceasta este o situaţie teribilă şi procurorul general Jeff Sessions ar trebui să pună capăt acestei vânători de vrăjitoare în acest moment, înainte să continue să ne păteze ţara şi mai mult”.

Reprezentantul democrat Adam Schiff a fost unul dintre cei care au atacat mesajul lui Trump, afirmând că preşedintele “tocmai i-a cerut Procurorului General să pună capăt unei investigaţii în care ar putea fi implicaţi preşedintele, familia şi campania sa”.

El a declarat că tweetul lui Trump reprezintă o “încercare de a obstrucţiona justiţia în văzul lumii”.

Când a fost întrebată dacă Trump i-a ordonat de fapt lui Sessions să îl concedieze pe Mueller, secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, a insistat că postarea controversată “nu a fost un ordin” şi că preşedintele nu i-a cerut Procurorului General să facă ceva anume.

“Este opinia preşedintelui”, a afirmat ea, adăugând că Trump este frustrat de faptul că investigaţia a continuat în 2018 în ciuda speranţelor avocaţilor preşedintelui că aceasta se va încheia la începutul acestui an.

“Preşedintele nu obstrucţionează, ci ripostează”, a adăugat Sanders.

Totuşi, mass media a susţinut că Mueller, care a fost numit de Departamentul de Justiţie în urmă cu un an, a investigat dacă frecventele postări ale preşedintelui – care atacă investigaţia şi îi critică pe Sessions şi alţi oficiali ai Departamentului de Justiţie pentru că permit continuarea anchetei – reprezintă o dovadă că el încearcă să obstrucţioneze justiţia.

În luna mai, Trump a scris pe Twitter că s-ar putea să ia propriile măsuri împotriva anchetei dacă Departamentul de Justiţie nu intervine. “La un moment dat, nu voi avea nicio alternativă decât să folosesc puterile acordate preşedinţiei şi să mă implic!”, a precizat el la acea vreme.

“Acum există dovezi credibile că preşedintele Statelor Unite comite obstrucţionarea justiţiei în timp real, chiar în faţa ochilor noştri”, a declarat miercuri senatorul democrat Richard Blumenthal, după cea mai recentă postare a lui Trump.

Sessions a fost criticat deseori de Trump de când s-a recuzat în 2017 din investigaţia lui Mueller, invocând rolul de consilier în campania electorală a preşedintelui.

Ca urmare a recuzării sale, Sessions nu mai are autoritatea de a opri investigaţia. El i-a cedat această putere adjunctului său, Rod Rosenstein, care a fost la rândul său ţinta atacurilor lui Trump şi a unei rezoluţii de suspendare în Congres.

Dar Mueller - republican şi fost director al FBI - se bucură de un sprijin vast în Congres, unde republicanii controlează ambele camere.

Câţiva senatori republicani au respins miercuri apelul lui Trump de a pune capăt anchetei lui Mueller.

Senatorul Orrin Hatch a afirmat că el nu crede că Sessions are puterea de a închide ancheta şi că ar fi nechibzuit să facă acest lucru.

Senatorul Dianne Feinstein, democrat de top în Comisia Judiciară a Senatului, a precizat: “Îmi este clar că el este îngrijorat în ceea ce priveşte ancheta şi doreşte să o împiedice în orice manieră posibilă”.

În luna aprilie, Comisia a aprobat un proiect de lege pentru a-l proteja pe Mueller de a fi demis, însă liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell, a declarat că nu este necesar să se avanseze cu proiectul de lege, deoarece nu crede că Trump îl va concedia pe procurorul special.

Unii analişti jurişti au afirmat că cea mai recenă postare pe Twitter a lui Trump nu reprezintă o dovadă suficientă pentru a fi acuzat de obstrucţionarea justiţiei, însă au menţionat că tweetul ar putea fi folosit pentru a stabili un tipar de comportament care dezvăluie intenţiile preşedintelui.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor