Comisia Mueller oferă imunitate limitată la cinci persoane în dosarul Manafort. Una dintre ele este apropiatul lui Hillary Clinton, Tony Podesta
alte articole
Procurorul special Robert Mueller a oferit imunitate limitată la cinci potenţiali martori în cazul lansat împotriva lui Paul Manafort, fost director al campaniei preşedintelui Donald Trump. Unul dintre martori este Tony Podesta, potrivit unor surse anonime, deşi această afirmaţie nu este corespunzătoare documentelor instanţei.
Nu se cunoaşte exact când a încheiat comisia lui Mueller acorduri de imunitate, însă în 17 iulie, echipa a cerut instanţei să le sigileze, astfel încât potenţialii martori să nu fie “hărţuiţi” sau să nu li se distrugă reputaţiile, indică documentele instanţei.
Faptul că lui Podesta i se oferă imunitate a fost raportat de Tucker Carlson de la Fox News în 19 iulie, afirmaţiile sale având la bază două surse anonime.
Sursele lui Carlson se abat de la informaţiile furnizate instanţei de procurorii lui Mueller, care au declarat că martorii “nu au fost identificaţi public cu acest caz”. Podesta a fost asociat cu actualul caz al lui Manafort, deşi doar prin surse anonime.
Biroul Procurorului Special a refuzat să comenteze. Un purtător de cuvânt al lui Podesta a refuzat la rândul său să discute oficial.
Firma de lobby a lui Podesta – Podesta Group – a lucrat cu Manafort şi cu altă firmă de lobby, Mercury LLC, pentru a îmbunătăţi imaginea guvernului ucrainean în SUA în perioada 2012-2014. Fratele lui Podesta, John, a fost preşedinte al campaniei lui Hillary Clinton în 2016.
În timp ce Manafort a fost acuzat că nu s-a înregistrat ca agent străin, Podesta Group, un donator generos al taberei democraţilor, nu a fost tratat în acelaşi fel, acest lucru fiind evidenţiat şi de Tucker Carlson.
“Cu alte cuvinte, pentru o infracţiune aproape identică, prietenul lui Bill şi Hillary ar putea scăpa aproape nevătămat, în timp ce Paul Manafort ar putea putrezi în închisoare”, a afirmat Carlson.
Oferta de imunitate limitată acoperă doar o mărturie făcută în faţa lui Mueller şi nu protejează martorii de acuzaţii bazate pe alte dovezi.
Lobbiştii sunt rareori pedepsiţi pentru că nu s-au înregistrat drept agenţi străini. În ultima jumătate de secol, au fost înregistrate doar câteva cazuri.
Avocaţii lui Manafort au susţinut că acuzaţiile formulate împotriva acestuia sunt motivate politic, întrucât activităţile lui au fost cunoscute de autorităţi de ani de zile, dar a fost inculpat doar după ce s-a alăturat campaniei lui Trump.
Mueller a fost numit în urmă cu un an să preia conducerea unei anchete precedente a FBI privind posibila interferare a ruşilor în alegerile americane şi a posibilei colaborări a membrilor campaniei lui Trump cu Moscova în vederea influenţării cursului şi rezultatului alegerilor din 2016.
Mueller a inculpat 25 de cetăţeni ruşi şi trei companii ruse pentru presupusa administrare a unei firme de trolling pe reţelele de socializare şi pentru piratarea informaţiilor alegătorilor şi a datelor democraţilor. De asemenea, el a inculpat câţiva asociaţi ai campaniei Trump, dar niciuna dintre acuzaţii nu confirmă afirmaţiile intens promovate de tabăra democrată şi serviciile americane de informaţii privind presupusa colaborare dintre Rusia şi Trump.
Acuzaţiile împotriva lui Manafort nu fac parte din mandatul iniţial al lui Mueller, însă adjunctul procurorului general, Rod Rosenstein, a publicat un memorandum în 2 august 2016 care, în partea sa nerevizuită, îl autorizează în mod specific pe Mueller să investigheze activitatea lui Manafort în Ucraina.
De asemenea, Mueller a dat un ordin ca locuinţa lui Manafort să fie percheziţionată în cursul anului trecut. Raidul a fost autorizat pe baza acuzaţiilor legate de activitatea sa în Ucraina.
Preşedintele Donald Trump a declarat că investigaţia lui Mueller este o “vânătoare de vrăjitoare”. Luna trecută, liderul american s-a întrebat de ce FBI nu i-a spus în 2016 că Manafort este investigat pentru afacerile sale trecute.