Trump amână cea de-a doua întâlnire cu Putin până în 2019

Donald Trump
Donald Trump (Ethan Miller/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump va amâna cea de-a doua întâlnire cu liderul rus Vladimir Putin până anul următor după ce va fi finalizată ancheta federală asupra presupusei interferări a Rusiei cu alegerile prezidenţiale din SUA de acum 2 ani, a declarat miercuri John Bolton, consilier pentru securitate naţională la Casa Albă.

Trump afirmase săptămâna trecută că îl va invita pe Putin la Washington pentru o întâlnire în această toamnă, în pofida criticilor dure pe care le-a primit în urma summitului la care au participat cei doi lideri în Helsinki în 16 iulie, când liderul american a părut să dea de înţeles că îl crede pe omologul său când a afirmat că Moscova nu a interferat cu alegerile prezidenţiale, potrivit Reuters.

Invitaţia a declanşat un nou val de nemulţumiri, inclusiv din partea unor congresmani ai Partidului Republican, din care face parte Trump, aceştia susţinând că Putin este un adversar care nu merită să viziteze Casa Albă şi că ei încă nu ştiu ce au discutat cei doi lideri în timpul unei întâlniri private de 2 ore la Helsinki.

“Preşedintele consideră că următoarea întâlnire bilaterală cu preşedintele Putin ar trebui să aibă loc după ce vânătoarea de vrăjitoare împotriva Rusiei este încheiată, astfel că am convenit că [întâlnirea] va avea loc după anul noul”, a precizat Bolton într-o declaraţie.

Agenţiile americane de informaţii au concluzionat că Moscova ar fi interferat cu alegerile pentru a influenţa rezultatul în favoarea lui Trump, iar procurorul special Robert Mueller investighează posibila colaborare între membrii campaniei Trump şi Kremlin.

Trump a respins criticile declanşate de conferinţa de presă comună cu Putin din Helsinki şi a precizat că s-a exprimat greşit într-o serie de remarci făcute cu privire la acel summit. Ca apoi să îi adreseze omologului rus invitaţia.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, Paul Ryan şi liderul majorităţii din Senat, Mitch McConnell au afirmat marţi că Putin nu va fi invitat să se adreseze Congresului sau să viziteze Capitoliul dacă va accepta invitaţia lui Trump.

Kremlinul a afirmat în această săptămână că, deşi Washingtonul şi Moscova au căzut de acord că este necesară o nouă întâlnire Trump-Putin, Rusia încă nu a început să pregătească practic această vizită.

“Există alte opţiuni pe care le pot lua în considerare liderii noştri”, a afirmat consilierul rus Iuri Uşakov reporterilor, făcând referire la o întâlnire a liderilor G20 în Argentina care va începe la sfârşitul lunii noiembrie.

Trump a insistat în mai multe rânduri că ancheta lui Mueller este o “vânătoare de vrăjitoare”, afirmaţie pe care a repetat-o într-un mesaj postat pe Twitter în aceeaşi zi în care s-a întâlnit cu Putin în Helsinki.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe