Trump este de părere că Rusia ar trebui să-l extrădeze pe Snowden

..
.. (Philippe Lopez / AFP / Getty Images)

Donald Trump, candidatul la preşedinţia SUA din partea Partidului Republican, care se declară un admirator al preşedintelui Vladimir Putin, este de părere că Moscova ar trebui să-l predea pe Edward Snowden, pe care SUA îl urmăreşte pentru divulgarea de secrete de stat.

Snowden, după un foarte scurt sejur pe aeroportul din Hong Kong, a fost nevoit să ajungă în Rusia pentru a scăpa de agenţii federali. Se crede că Snowden ar fi spionat pentru China, care, însă nu i-a oferit adăpost când acţiunile sale au ajuns în atenţia agenţiilor americane.

Refuzul de a-l preda pe Snowden administraţiei SUA a declanşat o răcire fără precedent a relaţiilor dintre cele două mari puteri.

"Edward Snowden este un spion. Daca Rusia ne-ar fi respectat, ni l-ar fi trimis înapoi imediat" a declarat Donald Trump.

Suporterii lui Snowden îl considera un activist care a dezvăluit abuzurile comise de administraţia americană – cu toate acestea SUA vrea să-l aducă în justiţie pentru încălcarea legilor privitoare la secretele de stat.

Între timp Snowden se află în Rusia, surse ale agenţiilor de spionaj afirmând că este foarte probabil că el să fie supus unor programe de stoarcere de informaţii în schimbul protecţiei de care se bucură.