Europa doreşte să aibă acces la datele reţelei SWIFT pentru a "combate terorismul"

În cea mai recentă mişcare de sacrificare a libertăţilor civile în schimbul securităţii, ministrul francez al Finanţelor Michel Sapin a susţinut că autorităţile europene au nevoie de un acces nealterat la datele reţelei de plăţi bancare SWIFT, pentru a putea combate eficient finanţarea grupurilor teroriste în Europa.
Ministrul francez al finanţelor Michel Sapin.
Ministrul francez al finanţelor Michel Sapin. (Captură Foto)

SWIFT, cunoscută şi sub numele de Society for the Worldwide Interbank Financial Telecommunications, este o organizaţie cu sediul în Belgia şi este considerată a fi cel mai mare sistem de plăţi electronice din lume. Organizaţia operează diverse servicii - precum transmitere de scrisori de credit, plăţi şi tranzacţii financiare - între 9.700 de bănci din 209 ţări.

În prezent, procesarea datelor este împărţită între două servere de calculator, unul localizat în Europa şi celălalt în Statele Unite. Totuşi, conform lui Sapin, acest lucru face ca Europa să fie vulnerabilă din moment ce autorităţile se bazează doar pe SUA pentru a detecta problemele de securitate în ceea ce priveşte colectarea şi analizarea vastelor cantităţi de date care trec prin sistem.

“Noi, europenii, nu avem capacitatea de a exploata propriile noastre date. Nu cred că acest lucru poate să mai meargă în acest fel din moment ce nu avem mijloacele pentru a analiza datele localizate în Europa. [Trebuie să] transferăm toate aceste date americanilor, care au capacitatea de a le analiza”, a declarat Sapin la o conferinţă de presă pe tema finanţării grupurilor militante, organizată după atacurile din Paris care s-au soldat cu 130 de morţi şi peste 350 de răniţi.

SWIFT a confirmat pe website-ul său că organizaţia este într-adevăr supusă unor cerinţe obligatorii de a furniza Trezoreriei SUA date din serverul său european “cu scopul prevenirii, investigării, detectării sau judecării terorismului sau a finanţării terorismului.”

Reţeaua SWIFT a ajuns pe primele pagini ale ziarelor după ce fostul contractor NSA Edward Snowden a susţinut că “banca de date Tracfin a NSA conţinea de asemenea şi date ale SWIFT, o reţea folosită de mii de bănci pentru a-şi transmite într-o manieră sigură informaţii privind tranzacţiile lor.”

După dezvăluirile lui Snowden, securitatea reţelei SWIFT a fost investigată independent de autorităţile belgiene şi olandeze pentru protecţia datelor. Investigatorii au făcut un anunţ în mai 2014, susţinând că nu au exisat niciun fel de indicaţii privind un eventual acces ilegal la reţeaua SWIFT din partea unor terţe părţi, susţine website-ul Trunews.

În plus, Sapin a anunţat că agenţia franceză anti-fraudă, care investighează spălarea de bani, va avea în curând acces la fişiere de tip “S” (securitate de stat), care sunt întocmite de poliţie şi agenţiile de informaţii în cazul persoanelor suspectate că sunt o ameninţare la securitatea naţională.

Conform şefului Tracfin, cartele telefonice pre-pay, care ar fi fost aparent folosite de terorişti pentru organizarea atacurilor din Paris, vor fi supuse unor regulamente mai stricte, adăugând că anumite schimbări în acest sens ar putea fi aşteptate chiar înainte de sfârşitul acestui an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe