FBI insistă pentru decriptarea datelor telefonice, vizând alte 12 dispozitive Apple

Autorităţile americane intensifică eforturile de a forţa gigantul hi-tech Apple să renunţe la programele sale de protecţie a datelor.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
24.02.2016

În ciuda faptului că Apple a respins o cerere a FBI-ului de a deschide o aşa-zisă “uşă lăturalnică” în iPhone-ul unuia dintre teroriştii care au comis atacul din San Bernardino şi în ciuda promisiunii guvernului că această “uşă” nu va fi folosită pentru a pătrunde în alte produse Apple, un document al instanţei listează 12 cereri adiţionale.

Lansat marţi în districtul estic al New York-ului, documentul este scris de avocatul Marc J. Zwillinger şi este adresat judecătorului James Orenstein.

Documentul nu se referă la motivul pentru care Curtea Supremă este interesată de accesarea altor dispozitive, care se află în statele New York, California, Massachusetts, Ohio şi Illinois.

Noul document eliberat de tribunal pare să confirme temerile lui Tim Cook, directorul executiv al Apple, care a avertizat că acţiunea va avea “implicaţii ce merg dincolo de cazul juridic respectiv”.

Apple susţine că a cooperat deja cu autorităţile federale în vederea investigării “acestei crime oribile” din San Bernardino, California, care a avut loc în 2 decembrie 2015 şi s-a soldat cu 14 morţi şi 22 de răniţi.

Un avocat care reprezintă familiile victimelor a declarat pentru Reuters, totuşi, că acestea vor susţine guvernul în eforturile sale de a afla cum au pus la cale atacul Syed Rizwan Farook, în vârstă de 28 de ani, şi soţia sa, Tashfeen Malik, de 27 de ani.

“Ei au fost vizaţi de terorişti şi vor să ştie de ce şi cum s-a putut întâmpla acest lucru”, a declarat Stephen Larson, fost judecător federal, care este în prezent avocat al unui număr mare de victime.

Gigantul hi-tech Apple susţine că cererea FBI de a suspenda programele de protecţie a datelor în cazul iPhone-ului 5c folosit de Farook înseamnă că autorităţile vor avea ocazia de a accesa de asemenea şi alte iPhone-uri. Directorul FBI James Comey a precizat că nu doreşte să spargă criptarea nimănui sau să se ajungă în situaţia în care o astfel de breşă în sistemul de securitate al iPhone-urilor să fie exploatată de oricine.

Pe lângă aceasta, guvernul american este cunoscut pentru practicile sale de încălcare a intimităţii, indiferent dacă este vorba de cetăţenii săi sau chiar de lideri mondiali.

Documente strict secrete divulgate de fostul contractor NSA Edward Snowden, care este suspectat că ar spiona în favoarea Chinei, au dezvăluit existenţa unor programe de supraveghere în masă care implică, printre altele, colectarea datelor telefonice de la milioane de cetăţeni americani şi străini precum şi ale unor lideri politici din întreaga lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor