Evoluţii bizare. PE cere "încetarea persecutării" lui Snowden

Rezoluţia care cere statelor membre UE să renunţe la toate acuzaţiile criminale împotriva lui Edward Snowden a fost adoptată joi.
..
.. (Philippe Lopez / AFP / Getty Images)

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie prin care cere statelor UE să pună capăt oricărei "persecuţii" împotriva fostului contractor NSA Edward Snowden şi să îi "ofere protecţie".

Cu 285 de voturi la 281, parlamentarii europeni au decis să ceară statelor membre ale Uniunii Europene să renunţe la toate acuzaţiile criminale formulate împotriva lui Snowden, să îi acorde protecţie şi să împiedice extrădarea sa, recunoscându-i-se astfel statutul de whistleblower şi apărător internaţional al drepturilor omului”, a susţinut o declaraţie publicată de serviciul de presă al Parlamentului European.

În aceeaşi rezoluţie, Parlamentul European abordează temerile generate de legile pentru supraveghere care există în mai multe ţări UE.

Snowden a publicat în 2013 numeroase documente secrete care au expus programele americane de colectare masivă de date şi informaţii în SUA, Europa şi împotriva multor alte ţinte globale.

Aclamat ca haiduc de societatea civilă, blamat ca spion şi trădător de agenţii

După ce a dezvăluit pentru prima dată informaţii secrete despre programele americane de supraveghere a populaţiei, Snowden a fugit în Hong Kong, susţinând, la acea vreme, că a ales enclava asiatică deoarece sistemul juridic de acolo era "solid".

Totuşi, afirmaţia sa nu este convingătoare, deoarece, orice persoană familiară cu comunitatea de informaţii ştie că, de la preluarea puterii de către Republica Populară Chineză în 1997, Hong Kong-ul şi-a pierdut libertatea de care s-a bucurat în timpul dominaţiei britanice.

Fostul contractor NSA s-a refugiat pe aeroportul din Hong Kong unde a primit azil temporar în Rusia în august 2013, înainte ca Moscova să îi ofere anul următor un "permis de şedere", care, bineînţeles că nu a venit gratis.