Trump doreşte să trimită trupe federale în Chicago şi Albuquerque
alte articole
Preşedintele Donald Trump a anunţat, miercuri, că vor fi desfăşurate unităţi federale de aplicare a legii în oraşele Chicago şi Albuquerque. Măsura este ultima încercare de intervenţie a guvernului federal şi survine în ciuda obiecţiilor guvernelor locale şi primarilor oraşelor care au fost recent zguduite de tulburări şi violenţă.
Iniţiativa, supranumită „Operaţiunea Legend”, în memoria lui LeGend Taliferro, în vârstă de 4 ani, care a fost împuşcat şi ucis luna trecută în Kansas City, îşi propune să trimită „sute de ofiţeri calificaţi de aplicare a legii” de la mai multe agenţii americane - FBI, Biroul pentru alcoolul, tutun, arme de foc şi explozive, Administraţia anti-drog, Serviciul de Şerifi al SUA şi Departamentul Securităţii Interne - în ambele oraşe, „pentru a ajuta la reducerea criminalităţii violente”, a declarat Trump de la Casa Albă.
Aproximativ 200 de agenţi federali au fost deja dislocaţi în Kansas City, potrivit procurorului general William Barr, adăugând că un „număr similar de agenţi” ar fi trimis la Chicago pentru a „întări” echipele operative ale oraşului.
De asemenea, Trump a folosit ocazia pentru a-i mustra pe liderii democraţi din oraşe precum Minneapolis, Philadelphia şi New York, afirmând că recenta creştere a criminalităţii violente este generată şi de cererile de a reforma forţa de poliţie şi de a reduce finanţarea forţelor de menţinere a ordinii.
Procurorul general William Barr şi secretarul pentru securitate internă, Chad Wolf, s-au străduit să diferenţieze Operaţiunea Legend de desfăşurarea trupelor federale în Portland, Oregon. Oficialii locali şi chiar foştii secretari DHS au denunţat tactica folosită de agenţii din Portland, care fac parte dintr-o echipă specială de desfăşurare rapidă condusă de DHS (Ministerul de Interne).
Agenţii federali din Portland s-au confruntat violent cu protestatarii trăgând cu proiectile non-letale şi gaze lacrimogene şi, în unele cazuri, arestând manifestanţi de pe stradă în vehicule nemarcate. Tactica face obiectul mai multor procese, iar politicienii din Portland au cerut retragerea forţelor federale din oraş.
Peste zece primari au semnat o scrisoare adresată procurorului general William Barr şi lui Chad Wolf în care ridicau obiecţii cu privire la desfăşurarea de forţe federale în oraşele lor şi acuzau administraţia de încălcarea drepturilor constituţionale ale protestatarilor şi de folosirea unor tactici „inacceptabile şi înfiorătoare”. Într-o scrisoare similară către conducerea congresului, acelaşi grup a solicitat audieri cu privire la dosarul Portland.
La Chicago, primarul Lori Lightfoot a afirmat că nu va permite ca o forţă asemănătoare cu cea trimisă în Portland să ajungă în Chicago.
„Dacă aceşti agenţi sunt aici pentru a lucra în parteneriat la sprijinirea violenţei armate şi a cazurilor violente, conectând agenţii federali la infrastructura existentă şi nu vor încerca să se joace de-a poliţia pe străzile noastre, atunci este ceva diferit şi asta poate avea beneficii”, a spus el reporterilor.
Divergenţele dintre Donald Trump, care se îndreaptă către ultimele luni ca preşedinte înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie, şi unii dintre primarii marilor oraşe care aparţin Partidului Democrat - care, în unele cazuri au declarat făţiş că doresc să determine o înfrângere a lui Trump în alegeri - a cauzat multe incidente din lipsă de comunicare sau chiar rea-credinţă în conlucrarea dintre autorităţile de la diferitele niveluri, conducând la o situaţie de haos, proteste prelungite şi distrugere în marile oraşe americane.