Predoiu: "Am creat împreună cu Ambasada SUA un front instituţional împotriva crimei organizate"

Catalin Predoiu
Catalin Predoiu (Epoch Times România)

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că, în ultimele luni, autorităţile au desfăşurat împreună cu Ambasada SUA din Bucureşti un program intens de pregătire a procurorilor şi poliţiştilor în domeniul combaterii spălării banilor, crimei organizate, traficului de persoane sau a criminalităţii informatice. În plus, ministrul a subliniat că a fost creat un front instituţional împotriva crimei organizate.

“În lunile precedente, în colaborare cu Ambasada SUA, am desfăşurat un program intens de pregătire a procurorilor, poliţiştilor şi altor categorii de experţi în materia combaterii spălării banilor, crimei organizate, traficului de persoane, criminalităţii informatice, dar şi a recuperării bunurilor provenite din infracţiuni şi a asistenţei victimelor traficului de persoane. Aş dori să mulţumesc tuturor participanţilor şi instituţiilor care au cooperat în organizare, partenerilor noştri americani şi să îmi exprim încrederea că acest program a contribuit efectiv la mai buna pregătire a procurorilor, poliţiştilor şi experţilor noştri, cu rezultate benefice în perspectivă pentru cetăţeni. Eficienţa combaterii infracţiunilor stă în buna pregătire profesională şi în cooperarea interinstituţională internă şi internaţională.

Am creat pe parcursul lunilor precedente un front instituţional împotriva crimei organizate. Începe să dea rezultate. Încep să cadă clanuri de interlopi. Se va continua până la capăt. În materie de justiţie, trebuie să ai răbdare, până când proceduri şi operaţiuni sunt duse până la capăt. E valabil în orice materie, în orice dosar, răbdare, până când procedurile ajung la final”, a susţinut Predoiu, la deschiderea webinar-ului Aplicaţii pe surse deschise: convergenţa investigării infracţiunilor cu privire la proprietatea intelectuală, crimă organizată, trafic de persoane şi sisteme informatice.

Totodată, în cuvântul său de deschidere, ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a precizat că Washingtonul sprijină, cu toate resursele disponibile, lupta Ministerului Justiţiei împotriva infracţionalităţii şi că Statele Unite şi România ”luptă umăr la umăr pentru combaterea crimei organizate şi pentru a se asigura că infractorii nu vor scăpa de rigorile legii”.

Evenimentul a fost organizat, miercuri, de Ambasada Statelor Unite la Bucureşti, în colaborare cu Programul în Domeniul Criminalităţii Informatice şi Proprietăţii Intelectuale (ICHIP) din cadrul Departamentului de Justiţie al Statelor Unite, Departamentul de Stat al SUA, Interpol şi IP Crime Investigators College.