Procurorii americani acuză China că ascunde o spioancă în consulatul din San Francisco

Instututul de Virologie Wuhan, China
Instututul de Virologie Wuhan, China (Hector Retama / Getty Images)

Procurorii federali americani încearcă să dea de urma unei cercetătoare chineze care a intrat ilegal pe teritoriul SUA după ce a minţit în privinţa legăturilor ei cu armata chineză, în momentul în care a depus aplicaţia pentru obţinerea vizei. Agenţiile americane de informaţii afirmă că ar fi ascunsă în consulatul din San Francisco, potrivit CNN

Informaţia survine pe fondul închiderii brusc a consulatului chinez din Houston, diplomaţii de acolo fiind acuzaţi că ar fi participat în programe de spionaj economic. Deşi motivul oficial al închiderii consulatului nu a fost specificat, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Morgan Ortagus, a explicat miercuri într-un comunicat că a fost ordonată „pentru a proteja proprietatea intelectuală americană şi informaţiile private ale americanilor”.

Procurorii federali americani o acuză pe Tang Juan, cercetătoare din domeniul biomedical, că a minţit în ceea ce priveşte legăturile ei cu armata chineză pentru a putea pătrunde pe teritoriul american. De atunci, ar fi încercat să scape de arest ascunzându-se în clădirea consulatului Chinei din San Francisco.

Tang ar fi fost angajată ca cercetătoare la o universitate medicală militară, potrivit aceloraşi surse.

În cadrul unui interviu cu agenţi FBI în data de 20 iunie, Tang a negat că a făcut parte din armata chineză şi a susţinut că nu cunoştea ce reprezentau însemnele de pe uniforma sa. Procurorii spun că au găsit, ulterior, noi dovezi care atestă legăturile dintre cercetătoare şi Armata "de Eliberare a Poporului", aşa cum este cunoscută armata Chinei.

Procurorii Departamentului de Justiţie consideră că există numeroşi cercetători chinezi care sunt parte a unui program de cercetare şi care mint în legătură cu adevăratele lor intenţii pentru a pătrunde pe teritoriul american.