Trump condiţionează ameliorarea relaţiilor cu Havana de îmbunătăţirea situaţiei drepturilor omului

Administraţia Obama a lansat un proces de resetare şi îmbunătăţire a relaţiile dintre SUA şi Cuba dar, recent, Donald Trump a ameninţat cu anularea procesului dacă Havana nu abordează unele chestiuni sensibile precum libertatea de exprimare sau soarta deţinuţilor politici.
Donald Trump, preşedintele ales al SUA. (Captură Foto)
Andrei Popescu
29.11.2016

Donald Trump, va anula istorica resetare diplomatică dintre administraţia Obama şi guvernul cubanez dacă Havana nu va lua măsuri pentru a aborda chestiunea abuzurilor drepturilor omului şi nu va relaxa restricţiile care vizează libertatea de exprimare şi de credinţă pe insula comunistă, a anunţat şeful de personal al preşedintelui american ales.

În condiţiile în care moartea fostului dictator comunist cubanez Fidel Castro este încă pe primele pagini ale ziarelor, fostul preşedinte al Comitetului Naţional Republican, Reince Priebus, a declarat că Trump va fi deschis la sugestii în privinţa relaţiilor viitoare cu guvernul cubanez, dar cere schimbări majore înainte să continue procesul de dezgheţare a relaţiilor dintre cele două ţări ce a fost lansat de administraţia preşedintelui Barack Obama.

“Trebuie să avem un acord mai bun. Nu vom accepta un acord unilateral, ce vine din partea Cubei, fără ca aceasta să facă schimbări în guvern”, a declarat Priebus, consilier de rang înalt al lui Trump. “Represiunea, pieţele deschise, libertatea de religie, deţinuţii politici – abordarea privind aceste subiecte trebuie schimbată pentru a avea relaţii deschise şi libere, şi preşedintele ales Trump ia în consideraţie exact acest lucru”.

Comentariile sale au avut loc în condiţiile în care reacţiile la moartea lui Fidel Castro – care a fost anunţată sâmbătă dimineaţă, au continuat să reverbereze în jurul lumii, existând contraste puternice între răspunsul oferit de cubanezii din Havana şi cubanezii exilaţi în Miami, SUA.

Oamenii au plâns pe străzile capitalei cubaneze, unde muzica a fost oprită şi nunţile au fost anulate.

Cubanezii din Havana au declarat că au simţit o durere reală faţă de moartea dictatorului de 90 de ani, ale cărui cuvinte şi imagini au umplut manualele şcolare, transmisiunile radio şi televizate şi paginile ziarelor înainte ca mulţi dintre aceştia să se fi născut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor