Trump demite procurorul general interimar

Donald Trump.
Donald Trump. (Getty Images)

Preşedintele Donald Trump l-a demis pe Procurorul General interimar al SUA, Sally Yates. Mişcarea a avut loc după ce Yates l-a sfidat pe preşedintele american în ceea ce priveşte interdicţia impusă de acesta asupra călătoriilor în SUA.

Într-o scrisoare Yates a combătut recentele decrete prezidenţiale ale lui Trump, susţinând că nu este convinsă de legalitatea restricţiilor.

În Washington şi California au avut loc mai multe proteste împotriva decretului prezidenţial dat de Trump, care a interzis intrarea în Statele Unite a cetăţenilor din ţări aflate pe o listă neagră.

Unele ţări islamice, unii lideri europeni, cât şi democraţii din Washington au criticat masiv măsura lui Trump: “Ceea ce a făcut preşedintele nu este în interesul securităţii. Este nesăbuit. Este nesăbuit şi imprudent. Pentru a ne proteja Constituţia şi poporul, trebuie să fim puternici şi deştepţi”, li s-a adresat protestatarilor liderul minorităţii democrate din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Între timp, Administraţia Trump a încercat să calmeze lucrurile, negând că ar fi fost de vină pentru haosul creat pe aeroporturile internaţionale. Secretarul de presă al Casei Albe, Sean Spicer, a afirmat că cea mai mare parte dintre americani sunt de acord cu preşedintele.

“Ascultaţi, să vii în această ţară este încă un privilegiu, suntem cea mai convenabilă ţară de pe pământ. Şi să fii capabil să poţi veni în America este un privilegiu, nu un drept, şi este datoria noastră şi este obiectivul preşedintelui să fie sigur că toţi cei care vin în această ţară se află aici pentru că vor să se bucure de această ţară şi vin în pace”.

Directiva dată de Trump impune o interdicţie temporară de 120 de zile pentru intrarea refugiaţilor în SUA, o interzicere nedefinită asupra refugiaţilor din Siria şi o interzicere de 90 de zile pentru cetăţenii din Irak, Siria, Iran, Libia, Somalia, Sudan şi Yemen.

Motivaţia lui Trump este că încearcă să protejeze America de atacurile teroriste care au împânzit Europa.

Predecesorul lui Trump, fostul preşedinte Barack Obama, a încălcat ieri tradiţia de a păstra tăcerea după terminarea mandatului prezidenţial şi a criticat măsurile luate de Donald Trump. Printr-un purtător de cuvânt a afirmat că a fost “animat” de nivelul de implicare observabil în SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe