Austria ar putea interzice vălul musulman pentru a contracara creşterea extremei drepte

După ce preşedintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv care interzice accesul în SUA al cetăţenilor din mai multe ţări musulmane şi care suspendă temporar acceptarea refugiaţilor, Austria ar putea interzice vălul musulman care acoperă în întregime chipul femeilor.
Cancelarul austriac Christian Kern.
Cancelarul austriac Christian Kern. (Peter Kohalmi/AFP/Getty Images)

Guvernul de coaliţie al Austriei a promis că va interzice vălul musulman care acoperă chipul femeilor şi că va restricţiona accesul muncitorilor est-europeni pe piaţa muncii.

Aceste două măsuri fac parte dintr-un pachet de politici asupra căruia s-a căzut de acord după cinci zile de discuţii între Partidul Social Democrat (SPO), care este de centru şi partenerul său de coaliţie, Partidul Conservator al Poporului (OVP).

Cancelarul austriac Christian Kern şi-a exprimat ezitarea faţă de unele dintre noile politici cerute de partenerii săi conservatori.

“Am acceptat interdicţia asupra vălurilor musulmane ce acoperă complet chipul femeilor. Acesta este un acord la care nu s-a ajuns uşor. Există părţi pozitive şi părţi negative. Dar este necesar ca un guvern de coaliţie să cadă de acord asupra unor acţiuni”.

Pe de altă parte, ministrul conservator de Externe, Sebastian Kurz, şi-a manifestat mulţumirea pe reţelele sociale cu privire la interdicţia asupra vălului burka, mişcare iniţial blocată de social democraţi.

Programul de 35 de pagini include, de asemenea, şi o intensificare a măsurilor de supraveghere şi securitate, obligând imigranţii care au primit dreptul de a sta în Austria să semneze un “contract de integrare” şi o “declaraţie a valorilor” deţinute.

În plus, aceste măsuri promit să reducă taxele şi costurile de muncă ce nu au legătură cu salariile şi să creeze 70.000 de noi locuri de muncă.

Multe dintre măsurile prezentate în program trebuie să fie aprobate de Parlament înainte de a fi aplicate.

Luând în considerare că alegerile parlamentare austriece vor avea loc în 2018, cancelarul Kern speră că pachetul de măsuri va oferi un nou stimulent pentru coaliţia de guvernare - aleasă de 8 luni - a fost descrisă ca fiind “ineficientă” de către critici.

În plus, pachetul de măsuri urmăreşte să contracareze ascensiunea Partidului Libertăţii (FPO) - un partid de extremă dreapta şi anti-Islam. FPO s-a aflat pe primul loc în sondajele de opinie în ultimele câteva luni, ascensiunea sa fiind susţinută de afluxul a peste un milion de imigranţi în Europa în ultimii doi ani şi de temerile existente în legătură cu impactul crizei refugiaţilor asupra locurilor de muncă şi a securităţii ţării. Luna trecută, candidatul FPO a fost la un pas de a câştiga alegerile prezidenţiale din Austria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe