Trump către Netanyahu: SUA se retrage din acordul nuclear iranian dacă nu se vor face modificări “semnificative”
alte articole
Au trecut aproximativ 6 săptămâni de când vicepreşedintele american Mike Pence a surprins parlamentarii israelieni printr-un discurs în Knesset, când a declarat că SUA nu va prelungi certificarea privind acordul nuclear cu Iranul în luna mai, lăsând deschisă posibilitatea ca sancţiunile să fie reimpuse la scurt timp după aceea, susţine site-ul Zero Hedge.
Mai recent, ca un indiciu al acestei posibile situaţii, după ce a criticat dur acordul nuclear cu Iranul ca fiind unul dintre cele mai “proaste acorduri încheiate vreodată”, administraţia preşedintelui Donald Trump plănuieşte să avanseze cu planul de a reimpune sancţiunle. Potrivit unui raport publicat de Axios, Trump i-a spus premierului israelian Benjamin Netanyahu că va insista să fie aduse “schimbări semnificative” acordului, deoarece diferitele părţi încearcă să ajungă la un compromis "de ultimă oră" pentru a-l menţine intact.
Preşedintele Trump i-a declarat lui Netanyahu în timpul întâlnirii lor recente de la Casa Albă că nu va manifesta flexibilitate în negocierile purtate cu Franţa, Germania şi Marea Britanie cu privire la modificarea acordului nuclear iranian, au declarat doi înalt oficiali israelieni.
Oficialii israelieni au precizat că Trump i-a spus lui Netanyahu că, până acum, cele trei puteri europene au propus doar “schimbări cosmetice” pe care nu le consideră satisfăcătoare. Preşedintele american a afirmat că el doreşte “schimbări semnificative” în acordul iranian şi nu doar simpla adăugare a unui acord suplimentar încheiat între SUA şi ţările europene, potrivit oficialilor.
Ca o confirmare tacită a raportului – care sugerează în mod clar că urmăreşte să trimită un mesaj celorlalţi semnatari ai acordului, în special Iranului – oficiali ai Casei Albe au refuzat să nege afirmaţiile.
Pe când anunţul făcut de Pence a reiterat declaraţia preşedintelui Trump că a recertificat acordul în luna ianuarie “pentru ultima dată”, liderul de la Casa Albă a stabilit ulterior un termen limită – 12 mai – pentru negocierile dintre SUA şi cele trei ţări europene, cu speranţa întocmirii unui acord mai bun, deşi liderii iranieni au declarat că nu vor accepta nicio modificare adusă acordului original. Totuşi, preşedintele iranian Rouhani a precizat că ţara sa nu va fi prima care va abandona acordul şi a informat Agenţia ONU pentru Energie Atomică că va continua să se conformeze termenilor înţelegerii.
Totodată, raportul este publicat cu câteva zile înaintea deschiderii în Berlin a celei de-a treia runde de negocieri privind modificarea acordului nuclear iranian, care este cunoscut sub numele de Planul de Acţiune Comun şi Cuprinzător (JCPOA).
În ultimele două luni au avut loc două runde de discuţii în Londra şi Paris între diplomaţi de rang înalt ai celor patru ţări implicate în negocieri. Cea de-a treia rundă urmează să înceapă joi în capitala germană. Israelul nu participă la discuţii în mod direct, însă este ţinut la curent cu conţinutul discuţiilor.
Trump i-a primit pe Netanyahu şi soţia acestuia la Casa Albă în 5 martie. La scurt timp după întâlnirea lor, Pence a susţinut un discurs la AIPAC, unde a subliniat din nou faptul că aceasta va fi “ultima şansă” de salvare a acordului.
“Preşedintele Trump a cerut Congresului şi aliaţilor noştri europeni să aplice restricţii reale şi de durată împotriva ambiţiilor nucleare şi pentru rachete balistice ale Iranului. La începutul acestui an, preşedintele a ridicat sancţiunile pentru a oferi timp politicienilor şi aliaţilor noştri să acţioneze. Dar să nu înţelegeţi greşit acest lucru: Aceasta este ultima şansă. Dacă acordul nuclear iranian nu este remediat în următoarele câteva luni, SUA se va retrage din el.
Republicanii din Congresul SUA au încercat să saboteze acordul prin adoptarea de sancţiuni împotriva programului de rachete balistice al Iranului, precum şi sancţiuni care au urmărit să submineze finanţarea grupului libanez Hezbollah, un aliat al Iranului.
După ce un val recent de proteste economice - care au ameninţat pe moment priza guvernului din Teheran asupra puterii – au încetat în cea mai mare parte, iranienii încă se chinuie cu şomajul masiv în rândul tineretului şi o inflaţie galopantă. Ţinând cont de starea de tensiune din ţară, este posibil ca liderii Iranului să îşi reconsidere poziţia dură în ceea ce priveşte modificările cerute de Trump la acordul nuclear – chiar dacă au în vedere numai faptul că reimpunerea lor va anula progresul economic realizat de Teheran de la ridicarea sancţiunilor, ceea ce ar putea duce la o altă rundă de demonstraţii potenţial destabilizatoare.