China lansează un nou exerciţiu militar de “încercuire” a Taiwanului

Avion de luptă chinez Chengdu J-20
Avion de luptă chinez Chengdu J-20 (Wikipedia.org)

Armata chineză a lansat la sfârşitul săptămânii trecute un periculos exerciţiu militar “de încercuire a insulei” Taiwan, în cadrul căruia bombardiere şi avioane de vânătoare au simulat pentru prima dată atacarea unor ţinte taiwaneze. Se pare că Beijingul nu aşteaptă reunificarea, ci doreşte să intimideze insula să se predea anticipat.

Experţi în domeniul apărării au declarat publicaţiei South China Morning Post că armata chineză va amplifica presiunea asupra Taiwanului, organizând mai multe exerciţii militare cu scopul de a trimite un mesaj de avertizare preşedintei taiwaneze Tsai Ing-wen şi partidului de guvernământ Democrat Progresiv.

De la sfârşitul războiului civil chinez în 1949, China continentală şi Taiwanul au fost separate. “Taiwanul nu se află într-o situaţie similară celor două Coreei, unde ambele tabere sunt văzute ca egale şi li se permite să coexiste. Mesajul pe care doreşte [forţa aeriană] să îl trimită Taipei-ului este că Taiwanul este parte a Chinei şi ar trebui să se reunifice cu Beijingul într-o zi”, a afirmat expertul militar Zhou Cheming din Beijing, fiind citat de South China Morning Post.

“Zborurile de încercuire tot mai frecvente în jurul Taiwanului au avertizat forţele pro-independenţă de pe insulă că, în cazul în care vor crea probleme, China continentală va lua măsuri radicale pentru a-i elimina”, a adăugat el.

Imagini propagandistice publicate în weekendul trecut de forţa aeriană a Armatei de Eliberare a Poporului arată cum bombardiere şi avioane de vânătoare au traversat în 11 mai Canalul Bashi dintre Taiwan şi insulele nordice ale Filipinelor pentru o “operaţiune comună inovatoare”, a mai precizat publicaţia.