Die Zeit: Serviciul de informaţii german cunoştea compoziţia agentului chimic Noviciok încă din anii ‘90

Serghei şi Iulia Skripal (Getty Images)
Andrei Popescu
17.05.2018

Serviciul de informaţii german a obţinut o mostră a aşa-numitului agent chimic Noviciok şi a determinat compoziţia chimică a acestuia în anii 1990, potrivit unor rapoarte media publicate miercuri.

O investigaţie desfăşurată de mai multe ziare germane importante şi publicată de Die Zeit, a dezvăluit că, în urmă cu peste 20 de ani, serviciul federal de informaţii al Germaniei (Bundesnachrichtendienst sau BND), a reuşit să obţină un eşantion al agentului chimic Noviciok de la un dezertor recrutat de agenţie. Publicaţia a subliniat faptul că factori de decizie în această operaţiune au confirmat informaţia scoasă la iveală.

Eşantionul a fost transportat la un laborator din Suedia pentru analiză. Totuşi, BND şi armata germană au primit compoziţia chimică a substanţei doar mai târziu. Guvernul suedez nu a fost disponibil pentru a comenta informaţia, a menţionat Die Zeit.

Ulterior, Germania a făcut cunoscute caracteristicile substanţei aliaţilor săi din NATO, a dezvăluit investigaţia. Unii dintre aceşti membri NATO au început să producă mici cantităţi ale agentului chimic.

Guvernul german a refuzat să comenteze rezultatele investigaţiei, a indicat Die Zeit.

Problema producerii agenţilor chimici din “clasa Noviciok” a ieşit în evidenţă începând cu luna martie a acestui an, când fostul spion rus Serghei Skripal şi fiica acestuia aparent au fost otrăviţi cu ceea ce Londra a numit a fi “Noviciok A234”. Incidentul a avut loc în oraşul britanic Salisbury.

Marea Britanie a acuzat Rusia că s-a aflat în spatele atacului, deşi Moscova a negat acuzaţiile şi a indicat lipsa de dovezi cu privire la implicarea sa în incident.

Mai mult, Rusia a afirmat că, de fapt, mai mulţi au cunoscut compoziţia chimică a agentului chimic, deoarece aceste informaţii au fost circulate ani de zile în mass media.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat la o conferinţă de presă luna trecută în Moscova că otrăvirea lui Skripal şi a fiicei sale “ar putea fi în interesul guvernului britanic, care se găseşte într-o situaţie incomodă după ce a eşuat să îndeplinească promisiunile electoratului în ceea ce priveşte Brexitul”. De asemenea, oficialul rus a mai susţinut că este posibil ca otrăvirea lui Skripal să fi fost executată de forţele speciale britanice, care sunt “cunoscute pentru abilităţile lor de a acţiona cu permisiunea de a ucide”.

Incidentul din Salisbury a dus la un val de expulzări de diplomaţi ruşi din alte zeci de ţări. Astfel, peste 150 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din diverse ţări UE, state membre NATO, din SUA şi alte state care se consideră a fi aliaţi ai Marii Britanii. Moscova a răspuns pe măsură, expulzând zeci de diplomaţi străini. Relaţiile dintre Rusia şi Occident s-au deteriorat masiv şi într-un ritm neaşteptat de rapid.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor