Trump ar fi “onorat” să se întâlnească cu dictatorul nord-coreean

Preşedintele american a deschis calea unui dialog cu tânărul dictator nord-coreean. Dar Phenianul a sugerat că va continua să testeze arme nucleare ca răspuns la ceea ce consideră a fi o agresiune din partea SUA.
Preşedintele Donald Trump (NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
02.05.2017

Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că ar fi "onorat" să se întâlnească cu omologul său nord-coreean, Kim Jong-un, dacă “circumstanţele sunt potrivite”.

“Dacă ar fi corect să am o întrevedere cu el, cu siguranţă o voi face, aş fi onorat să o fac”, a declarat Trump agenţiei de ştiri Bloomberg. Dar, ulterior, Casa Albă a declarat că în prezent condiţiile nu sunt “potrivite”, fără să ofere alte detalii.

Atât Coreea de Nord cât şi Washingtonul şi-au organizat propriile spectacole de forţă în ultimele câteva săptămâni. Există semne că Phenianul s-ar putea pregăti pentru cel de-al şaselea test nuclear sau pentru lansarea unei rachete balistice de rază lungă, în timp ce Casa Albă a refuzat să excludă o acţiune militară ca răspuns.

Coreea de Nord, “pregătită să răspundă”

Phenianul a avertizat luni că ar putea desfăşura un test nuclear în orice moment va stabili conducerea sa, comentarii ce vor amplifica probabil tensiunile deja ridicate din regiune.

Un purtător de cuvânt al Ministerului nord-coreean de Externe a declarat că guvernul este “pregătit să răspundă oricărei opţiuni a SUA”, potrivit agenţiei oficiale de ştiri a Coreei de Nord, KCNA.

“Măsurile Coreei de Nord de sprijinire a forţei nucleare la maxim vor fi luate în mod succesiv în orice moment şi în orice loc decis de conducerea supremă”, a precizat purtătorul de cuvânt, aparent făcând referire la un nou test nuclear.

Săptămâna trecută, China a avertizat că situaţia din Peninsula Coreeană s-ar putea amplifica sau ar putea scăpa de sub control. La rândul ei, Coreea de Sud a avertizat continuu că Nordul poate desfăşura un nou test oricând decide acest lucru.

THAAD operaţional

Coreea de Nord îşi înăspreşte tonul ameninţărilor în fiecare primăvară, când SUA şi Coreea de Sud desfăşoară exerciţii militare comune pe care Phenianul le vede ca pregătiri pentru o invazie a teritoriului său.

Totuşi, în acest an, temerile pentru izbucnirea unui conflict au fost alimentate de un schimb continuu de ameninţări ale administraţiei Trump şi ale regimului lui Kim Jong-un.

Armata americană a declarat luni că sistemul antirachetă THAAD (The Terminal High Altitude Defense) este acum operaţional.

Amplasarea scutului antirachetă american în Coreea de Sud a generat temeri în Phenian şi în China, care a acuzat că puternicul radar al sistemului THAAD ar putea fi folosit pentru a-i monitoriza activităţile militare.

Ministerul sud-coreean al Apărării a declarat că două bombardiere americane B-1B au participat luni la un exerciţiu militar comun deasupra Peninsulei Coreene.

Japonia intră în joc

La rândul ei, Japonia a trimis, luni, portelicopterul Izumo, dintr-un port situat la sud de Tokyo, să se întâlnească cu o navă de realimentare americană în largul coastei prefecturii Chiba, potrivit rapoartelor media.

Este prima operaţiune de acest gen, de când Japonia a adoptat o legislaţie controversată care permite armatei să aibă un rol mai mare în străinătate.

Oficialii niponi au declarat că nava americană este aşteptată să realimenteze alte nave de luptă americane situate în regiune, inclusiv portavionul USS Carl Vinson – un portavion cu propulsie nucleară trimis de Marina SUA în apropierea Peninsulei Coreene ca un spectacol de forţă şi pentru a intimida Coreea de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor