Tricolorul de la monumentul Ostaşului Român din Covasna, schimbat cu steagul secuiesc de indivizi necunoscuţi

Tricolorul românesc de pe catargul aflat în vecinătatea monumentului Ostaşului Român din Sfântu Gheorghe a fost înlocuit cu steagul secuiesc. Artizanii gestului sunt încă necunoscuţi.
Steaguri secuieşti. (Captură Foto)
Andrei Pricopie
01.12.2015

Incidentul a avut loc luni la schimbarea echipelor de patrulare, între orele 6:30 şi 7:00 dimineaţa, a declarat, pentru Agerpres, comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna, dr. Ioan Popa. La scurt timp după incident au fost informate Prefectura, Poliţia şi Jandarmeria.

Prefectul Sebastian Cucu a adus personal un alt tricolor românesc care a fost înălţat pe catarg şi a anunţat că are de gând să îşi reitereze solicitarea de reintroducere în Codul Penal a infracţiunii de ofensă adusă însemnelor naţionale, astfel încât orice act ostil, dispreţuitor ori jignitor la adresa simbolurilor naţionale să poată fi sancţionat ca atare. În prezent, lipsa de respect faţă de aceste însemne se sancţionează cu amendă contravenţională.

La rândul său, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, s-a delimitat de acest act "provocator" care a urmărit tulburarea "convieţuirii paşnice între comunitatea maghiară şi cea românească".

"Dezaprob înlăturarea tricolorului arborat cu ocazia Zilei Naţionale a României. Condamn cu fermitate şi mă delimitez de incidentul care a avut loc luni, în urma căruia autori necunoscuţi au înlăturat steagul naţional al României, arborat cu ocazia zilei de 1 Decembrie, pe catargul de lângă monumentul Ostaşului Român din Sfântu Gheorghe.

Consider că această faptă este un act de provocare al cărui unic scop a fost tulburarea liniştii oraşului şi convieţuirii paşnice între comunitatea maghiară şi cea românească. Îmi exprim speranţa că autorităţile vor identifica şi sancţiona pe autorii faptei în cel mai scurt timp posibil', a declarat edilul.

Preşedintele Asociaţiei Veteranilor de Război din judeţul Covasna, col. (r) Ioachim Grigorescu susţine că dispariţia drapelului nu este un gest izolat de "lezare a simbolului naţional" în preajma Zilei Naţionale a României.

Ioachim Grigorescu a amintit că pe data de 1 Decembrie 2014 în municipiul Târgu Secuiesc au fost arborate mai multe drapele negre pe câteva case din zona centrală, iar în 2013, în preajma sărbătoririi Zilei Unirii din 24 ianuarie, a fost vandalizat drapelul tricolor din faţa Prefecturii din Sfântu Gheorghe. Acesta a fost tăiat în două locuri, iar cazul, investigat de Poliţie, a rămas cu autori necunoscuţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor