Tribunal francez o trimite pe Le Pen la expertiză psihiatrică

Marine Le Pen. (Lionel Bonaventure/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
21.09.2018

Într-o decizie care îi va nemulţumi pe conservatorii oripilaţi de crimele grupurilor teroriste precum ISIS, o instanţă franceză a decis ca Marine Le Pen, lidera partidului Adunarea Naţională (cunoscut anterior sub numele de Frontul Naţional) şi candidată la ultimele alegeri prezidenţiale din Franţa, trebuie se supună unei evaluări psihiatrice pentru a se determina dacă “este capabilă să înţeleagă ce i se spune şi să răspundă la întrebări”, relatează Zero Hedge.

Decizia are loc după acuzaţiile oficiale aduse împotriva lui Le Pen în luna martie când aceasta a postat pe Twitter fotografii înfiorătoare cu cadavrele unor oameni nevinovaţi care au fost ucişi în mod bestial de grupul jihadist Statul Islamic (cunoscut şi sub numele de ISIS). Decizia instanţei i-a îngrozit pe conservatori, care au acuzat guvernul francez că încearcă să sancţioneze discursul politic conservator, acesta fiind doar cel mai recent exemplu al orientării politice a Uniunii Europene, raportează publicaţia The Local.

Acuzaţiile au la bază o serie de postări pe Twitter pe care Le Pen le-a trimis după masacrul comis la sala de concerte Bataclan din Paris în 2015, respectiv fotografii tulburătoare, inclusiv decapitarea jurnalistului american James Foley. Le Pen a şters ulterior fotografiile, după ce a fost contactată de familia acestuia.

În celelalte imagini puteau fi văzuţi un bărbat în costum portocaliu de paraşutist călcat de un tanc şi un alt bărbat ars de viu într-o cuşcă.

“Daesh a făcut aceste lucruri!”, a scris Le Pen sub o imagine. Postările au fost o reacţie la faptul că un jurnalist comparat ISIS cu extrema dreaptă din Franţa.

Le Pen este acuzată de distribuirea de “mesaje violente care incită la terorism sau pornografie sau care afectează în mod serios demnitatea umană” şi care pot fi văzute de minori.

Decizia cere ca anumite teste să fie efectuate “cât mai curând posibil” pentru a se stabili dacă Le Pen “este capabilă să înţeleagă remarci şi să răspundă la întrebări”. Experţi legali au declarat mass mediei franceze că aceste tipuri de teste sunt “standard” şi “automate” pentru cei care înfruntă acuzaţii similare pentru cele formulate împotriva lui Le Pen.

“Argumentul că această măsură este o formă de hărţuire la care a fost supusă de sistemul judiciar nu este valid. Ea este o personalitate politică, dar aceasta nu este o decizie politică”, a afirmat Jacky Coulon, secretar al uniunii magistraţilor.

În semn de protest, Le Pen a declarat nu va face nicio o programare pentru evaluare, practicând provocând Curtea să o închidă pentru sfidarea ordinului său. O astfel de provocare ar putea scoate la iveală ipocrizia UE privind pedepsirea conservatorilor anti-establishment într-un moment în care se intensifică teama privind dezmembrarea zonei euro ca urmare a recentei revoluţii politice populiste în Italia.

Decizia împotriva lui Le Pen are loc după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a promis că va suprima “ştirile false” pentru a “apăra democraţia liberală”.

Acuzaţiile împotriva lui Le Pen i-ar putea aduce acesteia până la 3 ani de închisoare şi o amendă de 75.000 de euro. Totuşi, prestaţia puternică a lui Le Pen în alegeri arată că o parte considerabilă din electoratul francez ştie că aceste acţiuni nu sunt rezonabile şi merg împotriva democraţiei, amplificând probabilitatea ca persecutarea lui Le Pen să se întoarcă împotriva establishmentului care nu doreşte altceva decât să reprime punctele de vedere ale lideriei Adunării Naţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor