Lovitură majoră pentru Macron: ministrul său pentru mediu demisionează
alte articole
Ministrul francez al Mediului, Nicolas Hulot, a declarat că a ales să demisioneze şi din cauza faptului că a simţit că este „absolut singur” în încercarea sa de a promova politici verzi în cadrul guvernului, potrivit Deutsche Welle.
Anunţul de marţi reprezintă o lovitură majoră pentru preşedintele francez Emmanuel Macron, care a promis că va transforma Franţa într-un lider mondial în privinţa soluţiilor pentru schimbările climatice, după încheierea acordului de la Paris din 2015.
Hulot a afirmat că lipsa de progres înregistrată de guvernul Franţei în privinţa găsirii unor soluţii pentru a combate schimbările climatice, pentru a proteja biodiversitatea şi pentru a adresa ameninţările la adresa mediului au rezultat într-o „acumulare de dezamăgiri”.
„Nu vreau să mai mint. Nu vreau să menţin iluzia că prezenţa mea în guvern înseamnă că înfruntăm aceste provocări legate de mediul înconjurător”, a mai susţinut Hulot.
„Franţa face mai mult decât o mulţime de alte ţări. Nu mă faceţi să spun că este suficient. Nu face suficient. Europa nu face suficient. Lumea nu face suficient”, a adăugat ministrul.
„Am puţină influenţă, dar nu am nicio putere şi niciun mijloc”.
În timpul campaniei sale prezidenţiale, Macron a promis că va adopta politici ambiţioase privind mediul înconjurător, în încercarea de a promova o imagine opusă faţă de cea a omologului său american Donald Trump, care a retras SUA din Acordul pentru Climă din Paris semnat în 2015. Macron chiar a adoptat unul dintre sloganurile lui Trump, cerând oamenilor să se alăture cauzei sale favorabile mediului pentru a „Face planeta noastră din nou minunată” ("Make Our Planet Great Again").
Însă Hulot a sugerat că guvernul lui Macron a acordat o foarte puţină atenţie problemelor de mediu. El a evidenţiat, de exemplu, promisiunea guvernului de a reduce dependenţa de energia nucleară la 50% până în 2025 şi de a reduce utilizarea pesticidelor, afirmând că s-a înregistrat un mic progres şi în privinţa altor câteva iniţiative.
Supranumit „cel mai renumit activist de mediu al Franţei”, Hulot este un susţinător de lungă durată al politicilor verzi şi o fostă celebritate TV. Foşti preşedinţi francezi, inclusiv Francois Hollande şi Nicolas Sarkozy, l-au abordat pe Hulot pentru Ministerul mediului. Totuşi, el a respins ofertele de a forma o parte a guvernului până la apariţia lui Emmanuel Macron.
Hulot a obţinut în mod constant cifre ridicate în sondajele legate de popularitatea sa, chiar după ce ratingurile lui Macron au început să scadă. Un sondaj Ifop a sugerat că 64% dintre cetăţenii francezi au o opinie favorabilă în privinţa lui Hulot.
Benjamin Griveaux, purtător de cuvânt al guvernului francez, a declarat canalului de ştiri BFM că Hulot ar fi trebuit să îi avertizeze pe preşedintele Macron şi pe premierul Edouard Philippe înainte să îşi anunţe demisia.
„Se face o revoluţie a mediului într-un an? Răspunsul este nu. Prefer paşii mărunţi decât să nu mă mişc deloc”, a precizat Griveaux.
Diverşi observatori au sugerat că demisia lui Hulot ar putea provoca noi unde de şoc în guvern şi l-ar putea forţa pe Macron să îşi remanieze Cabinetul.