Lovitură majoră pentru Macron: ministrul său pentru mediu demisionează

Într-o mişcare neaşteptată pentru guvernul francez, ministrul Mediului şi-a anunţat marţi demisia la postul de radio France Inter, susţinând că decizia sa se datorează unei „acumulări de dezamăgiri”.
Ministrul francez al Mediului, Nicolas Hulot
Ministrul francez al Mediului, Nicolas Hulot (Bertrand Guay/AFP/Getty Images)

Ministrul francez al Mediului, Nicolas Hulot, a declarat că a ales să demisioneze şi din cauza faptului că a simţit că este „absolut singur” în încercarea sa de a promova politici verzi în cadrul guvernului, potrivit Deutsche Welle.

Anunţul de marţi reprezintă o lovitură majoră pentru preşedintele francez Emmanuel Macron, care a promis că va transforma Franţa într-un lider mondial în privinţa soluţiilor pentru schimbările climatice, după încheierea acordului de la Paris din 2015.

Hulot a afirmat că lipsa de progres înregistrată de guvernul Franţei în privinţa găsirii unor soluţii pentru a combate schimbările climatice, pentru a proteja biodiversitatea şi pentru a adresa ameninţările la adresa mediului au rezultat într-o „acumulare de dezamăgiri”.

„Nu vreau să mai mint. Nu vreau să menţin iluzia că prezenţa mea în guvern înseamnă că înfruntăm aceste provocări legate de mediul înconjurător”, a mai susţinut Hulot.

„Franţa face mai mult decât o mulţime de alte ţări. Nu mă faceţi să spun că este suficient. Nu face suficient. Europa nu face suficient. Lumea nu face suficient”, a adăugat ministrul.

„Am puţină influenţă, dar nu am nicio putere şi niciun mijloc”.

În timpul campaniei sale prezidenţiale, Macron a promis că va adopta politici ambiţioase privind mediul înconjurător, în încercarea de a promova o imagine opusă faţă de cea a omologului său american Donald Trump, care a retras SUA din Acordul pentru Climă din Paris semnat în 2015. Macron chiar a adoptat unul dintre sloganurile lui Trump, cerând oamenilor să se alăture cauzei sale favorabile mediului pentru a „Face planeta noastră din nou minunată” ("Make Our Planet Great Again").

Însă Hulot a sugerat că guvernul lui Macron a acordat o foarte puţină atenţie problemelor de mediu. El a evidenţiat, de exemplu, promisiunea guvernului de a reduce dependenţa de energia nucleară la 50% până în 2025 şi de a reduce utilizarea pesticidelor, afirmând că s-a înregistrat un mic progres şi în privinţa altor câteva iniţiative.

Supranumit „cel mai renumit activist de mediu al Franţei”, Hulot este un susţinător de lungă durată al politicilor verzi şi o fostă celebritate TV. Foşti preşedinţi francezi, inclusiv Francois Hollande şi Nicolas Sarkozy, l-au abordat pe Hulot pentru Ministerul mediului. Totuşi, el a respins ofertele de a forma o parte a guvernului până la apariţia lui Emmanuel Macron.

Hulot a obţinut în mod constant cifre ridicate în sondajele legate de popularitatea sa, chiar după ce ratingurile lui Macron au început să scadă. Un sondaj Ifop a sugerat că 64% dintre cetăţenii francezi au o opinie favorabilă în privinţa lui Hulot.

Benjamin Griveaux, purtător de cuvânt al guvernului francez, a declarat canalului de ştiri BFM că Hulot ar fi trebuit să îi avertizeze pe preşedintele Macron şi pe premierul Edouard Philippe înainte să îşi anunţe demisia.

„Se face o revoluţie a mediului într-un an? Răspunsul este nu. Prefer paşii mărunţi decât să nu mă mişc deloc”, a precizat Griveaux.

Diverşi observatori au sugerat că demisia lui Hulot ar putea provoca noi unde de şoc în guvern şi l-ar putea forţa pe Macron să îşi remanieze Cabinetul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe