Israelul se pregăteşte de război după ce 150 de rachete artizanale sunt lansate din Fâşia Gaza

Avioane de luptă israeliene.
Avioane de luptă israeliene. (Captură Foto)

Tensiunile între Israel şi Fâşia Gaza au escaladat după ce un atac aerian israelian a omorât marţi un înalt comandant al jihadului islamic. Incidentul a generat un răspuns masiv din partea militanţilor palestinieni, care au tras de atunci aproximativ 150 de rachete în sudul şi centrul Israelului, determinând închiderea şcolilor şi a clădirilor publice, chiar şi în Tel Aviv.

Zeci de rachete au lovit oraşe şi localităţi din Israel după asasinarea lui al Baha Abu al-Ata.

Armata israeliană semnalează acum pregătirile pentru război: „Suntem pregătiţi pentru câteva zile de luptă şi am pregătit un scut de apărare aerian, inclusiv în centrul ţării”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Hidai Zilberman.

"Aproximativ 150 de rachete şi obuze de mortier au fost lansate din Fâşia Gaza către centrul şi sudul Israelului marţi de la ora 13:00, potrivit unor comunicate neoficiale", relatează The Times of Israel. "Soldaţii care operează sistemul de apărare împotriva rachetelor - Iron Dome - au doborât aproximativ 60 de proiectile".

Israelul şi-a extins operaţiunile militante anti-palestiniene în Siria vecină, unde loviturile israeliene au vizat un alt înalt funcţionar al jihadului islamic, Akram Ajuri.

Rapoartele remarcă faptul că este prima dată în ultimii ani când un şir de asasinate la nivel înalt au fost efectuate de Forţele de Apărare Israeliene (IDF).

Militanţii palestinieni din Fâşia Gaza au declarat şi ei că vor începe „război” împotriva Israelului: „Jihadul islamic palestinian a declarat marţi că se pregăteşte pentru război cu Israelul, după ce armata israeliană a asasinat în zori unul dintre liderii importanţi ai grupului terorist din Fâşia Gaza", potrivit rapoartelor locale.

Potrivit Jerusalem Post, sudul Israelului se află în prezent sub o stare de urgenţă obligatorie: toate activităţile neesenţiale au fost anulate.