Israelul ignoră Rusia: Extrădează un hacker rus în SUA

(Captură Foto)

Israelul l-a extrădat în Statele Unite ale Americii pe hackerul rus Alexei Burkov, în pofida propunerii Moscovei de a-l schimba pentru o cetăţeană israeliană închisă în Rusia pentru deţinerea de marijuana, a informat The Times of Israel.

Burkov, care a fost reţinut în timpul unei vizite în Israel în 2015, este căutat în SUA sub acuzaţia de fraudă cu cărţi de credit.

Rusia i-a cerut luna trecută Israelului să-l schimbe Burkov pentru Naama Issachar, cetăţeană israeliană americană condamnată la şapte ani şi jumătate în închisoare în Rusia, pentru acuzaţii de contrabandă cu droguri.

Ambasada Rusiei în Israel a criticat decizia de extrădare a lui Burkov spunând că este o încălcare a drepturilor lui Burkov. Într-o postare pe Facebook, Ambasada Rusiei a pus sub semnul întrebării „capacitatea Israelului de a asigura securitatea şi drepturile cetăţenilor ruşi care vizitează ţara”.

"Credem că nu [...] favorizează dezvoltarea progresivă a relaţiilor ruso-israeliene", a declarat Ambasada Rusiei.

Ambasada SUA în Israel nu a comentat evoluţia.

Preşedintele Vladimir Putin a ignorat cererile repetate ale premierului israelian Benjamin Netanyahu de a o elibera pe Issachar.

Putin va decide personal soarta lui Isaachar, eventual după luna ianuarie, potrivit agenţiei Bloomberg care a citat două persoane apropiate de dosar. Una dintre surse a declarat că Putin nu a vrut să-i înmâneze lui Netanyahu un „cadou” politic, întrucât la momentul respectiv liderul israelian luptă să câştige încă un mandat şi să evite un proces de corupţie.

Autorităţile ruse au reţinut-o pe Issachar în aprilie, în timpul unei tranzacţii într-un aeroport din Moscova şi au acuzat-o de posesia a 9 grame de canabis, pe care le avea în geantă.