Treizeci de fotografii galactice spectaculoase prezentate cu ocazia celei de-a 30-a aniversări a telescopului Hubble [video]

Imaginile au fost procesate de NASA şi prezintă galaxii uimitoare, grupuri de stele strălucitoare şi nebuloase eterice.
Caldwell 69
Caldwell 69 (Credits: NASA, ESA, and the Hubble SM4 ERO Team)

NASA a publicat imagini efectuate de Telescopul Hubble procesate recent pentru a coincide cu cea de-a 30-a aniversare a sa, prezentând treizeci de galaxii uimitoare, grupuri de stele strălucitoare şi nebuloase eterice. Toate acestea pot fi observate prin telescoape normale. Unele dintre ele pot fi detectate şi cu binoclul sau chiar cu ochiul liber, relatează NASA.

Toate aceste imagini aparţin unei colecţii cunoscute astronomilor amatori sub numele de catalogul Caldwell. Compilat de astronomul amator britanic şi comunicator ştiinţific Sir Patrick Caldwell-Moore, catalogul a fost publicat de revista Sky & Telescope în urmă cu 25 de ani, în decembrie 1995.

Acesta a fost inspirat din catalogul Messier, compilat de vânătorul de comete francez Charles Messier, care include 110 obiecte relativ luminoase, dar neclare, în cerurile emisferei nordice, care ar putea fi confundate accidental cu cometele.

Catalogul Caldwell evidenţiază 109 galaxii, grupuri de stele şi nebuloase care nu sunt incluse în catalogul Messier, dar sunt, de asemenea, suficient de strălucitoare pentru a fi văzute de astronomii amatori.

De asemenea, obiectele Caldwell sunt împărţite între cerurile emisferelor nordice şi sudice, fiind obiective interesante pentru astronomii amatori din întreaga lume.

Această nouă colecţie, cuprinzând peste 50 de imagini Hubble, include 30 de obiecte din catalogul Caldwell (unele dintre aceste 30 de obiecte Caldwell apar în mai multe imagini noi ale Hubble). Aceste imagini au fost luate de Hubble de-a lungul existenţei sale şi utilizate pentru cercetări ştiinţifice sau teste de inginerie, dar NASA nu a procesat complet imaginile pentru publicare până acum.

Mai multe informaţii: Explore - The Night Sky | Hubble’s Caldwell Catalog

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură