Trei soldaţi ucişi şi alţii 17 răniţi în recentele ciocniri armate din estul Ucrainei


Luptători separatişti la un punct de control din Doneţk, 23 ianuarie 2015.
Luptători separatişti la un punct de control din Doneţk, 23 ianuarie 2015. (Captură Foto)

Cel puţin trei soldaţi ucraineni au fost ucişi şi alţii 17 au fost răniţi în cadrul ultimelor ciocniri armate izbucnite la sfârşitul săptămânii între trupele guvernamentale şi rebelii separatişti pro-ruşi în estul Ucrainei, în ciuda acordului de încetare a focului de la Minsk.

“În cadrul ostilităţilor am pierdut 3 soldaţi şi alţii 17 au fost răniţi”, a declarat Andrei Lisenko, purtător de cuvânt al administraţiei prezidenţiale pentru operaţiunile militare, în cadrul unei şedinţe informative desfăşurată duminică în Kiev.

El a adăugat că majoritatea deceselor au fost provocate de un atac cu mortiere în satul Lozove din regiunea Doneţk.

Doneţk şi Lugansk, două regiuni ucrainene în care se vorbeşte în principal limba rusă, au fost zguduite de lupte sângeroase între forţele pro-Rusia şi trupele ucrainene de când Kievul a lansat o operaţiune militară în aprilie 2014 pentru a opri activităţile separatiste pro-ruse de acolo.

Cele două tabere au semnat un acord de pace, cunoscut sub numele de Minsk II, în cadrul unui summit desfăşurat în 12 februarie în capitala belarusă Minsk la care au participat liderii Rusiei, Franţei şi Germaniei, Ucrainei şi reprezentanţii rebelilor.

Dar de atunci ambele tabere s-au acuzat reciproc de încălcarea continuă a prevederilor acestui acord.

Acordul a introdus mai multe măsuri, precum o încetare a focului, care a intrat în vigoare în 15 februarie, retragerea armamentului greu şi o reformă constituţională în Ucraina până la sfârşitul anului. Deşi acordul de pace a calmat o mare parte a luptelor din provinciile tulburate din estul Ucrainei, totuşi acesta a eşuat să oprească violenţa în punctele cheie ale zonei de conflict.

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat în 8 mai că aproape 7.000 de civili şi-au pierdut vieţile în războiul vechi de peste un an în estul ucrainean. El a adăugat că peste 1.000 de oameni sunt daţi dispăruţi şi că 1.657 de soldaţi ucraineni au murit în cadrul luptelor.

În plus, guvernul ucrainean a susţinut duminică că a capturat doi soldaţi ruşi care operau în regiunea Lugansk controlată de rebeli.

Andrei Lisenko, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a declarat ieri că cei doi soldaţi ruşi au fost luaţi prizonieri de către batalionul de voluntari Aidar în oraşul Shchastya, în apropiere de linia frontului. El nu a oferit detalii suplimentare şi a declarat că investigatorii îi interoghează pe cei doi bărbaţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe