Trei şefi de poliţie din Bistriţa-Năsăud, reţinuţi într-un dosar de corupţie

După audierile din noaptea de luni spre marţi, procurorii DNA Cluj au decis reţinerea şefului Poliţiei Bistriţa-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureşan, şefului Poliţiei Rutiere, Roberto Hasnăş şi şefului Poliţei Năsăud, Leon Anton Cloşcă, acuzaţi că au pretins şi primit, în mod repetat, bani sau bunuri pentru a trece cu vederea nereguli constatate în teren. Aceştia urmează să fie duşi în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă, relatează Mediafax.
Andrei Pricopie
25.11.2014

alte articole

Descinderi cu mascaţi (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
25.11.2014

După audierile din noaptea de luni spre marţi, procurorii DNA au decis reţinerea şefului Poliţiei Bistriţa-Năsăud, Ioan Ovidiu Mureşan, a şefului Poliţiei Rutiere, Roberto Hasnăş şi a şefului Poliţei Năsăud, Leon Anton Cloşcă, acuzaţi că au pretins şi primit, în mod repetat, bani sau bunuri pentru a trece cu vederea nereguli constatate în teren. Aceştia urmează să fie duşi în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă, relatează Mediafax.

Luni, procurori DNA au desfăşurat percheziţii până seara târziu la Poliţia Judeţeană, la Poliţia Năsăud şi la un post rural de poliţie, precum şi la locuinţele celor trei, dar şi la mai multe firme.

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obţinute de Mediafax, pe lângă cei trei şefi de poliţie reţinuţi mai este cercetat şi comisarul şef Ioan Ani, şeful Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul IPJ Bistriţa-Năsăud.

Legăturile şefilor de poliţie cu omul de afaceri Traian Larionesi

Anchetatorii arată că, în mai 2014, şeful IPJ Ioan Mureşan a dispus un control în ce priveşte activitatea comisarului şef Ioan Ani, în urma căruia au fost constatate deficienţe în activitatea profesională a acestuia. Pentru a evita consemnarea unor aspecte negative în raportul de control şi înlocuirea sa din funcţia deţinută, Ioan Ani i-a cerut ajutorul omului de afaceri Traian Larionesi, cerându-i să intervină la cadrele din conducerea IPJ Bistriţa Năsăud.

Din datele anchetatorilor reiese că Larionesi are afaceri importante cu material lemnos şi beneficiază de sprijin din partea lui Mureşan şi Ani, care, folosindu-şi abuziv "prerogativele şi puterile" conferite de funcţiile publice deţinute, asigură protejarea activităţilor ilicite ale omului de afaceri şi ale firmelor administrate de el.

Larionesi i-ar fi oferit lui Mureşan, de mai multe ori, diverse bunuri şi cadouri, dându-i o armă de vânătoare marca Blaser, în valoare de circa 17.000 lei. De asemenea, omul de afaceri i-ar fi dat acestuia un autovehicul de teren marca Toyota RAV 4, fabricat în anul 1996 şi înmatriculat pe numele Lenuţei Mureşan, soţia ofiţerului.

Potrivit anchetatorilor, există indicii conform cărora Mureşan şi adjunctul său Ciprian Buta (care a efectuat controlul) au acceptat solicitările omului de afaceri, urmând să modifice conţinutul raportului de control, pentru a fi evitată sancţionarea şi destituirea din funcţie a comisarului şef Ioan Ani.

La rândul lui, Ioan Ani a primit în schimbul protejării unor oameni de afaceri implicaţi în activităţi ilicite, materiale de construcţii, pe care le-a utilizat pentru amenajarea unei vile în municipiul Bistriţa, zona Valea Jelnei, mai arată anchetatorii.

Totodată, investigatorii susţin că au dovezi potrivit cărora Mureşan, împreună cu finul său, Roberto Emil Hasnăş, protejează activităţile ilicite desfăşurate de Larionesi, împiedicând ofiţerii şi agenţii de poliţie din subordine să controleze maşinile care aparţin societăţilor comerciale controlate de acest om de afaceri sau împiedicându-i să aplice sancţiuni în cazurile în care au fost constatate ilegalităţi.

Intervenţii similare la agenţii de Poliţie pentru a nu dispune măsurile legale care se impuneau a făcut şi şeful Poliţiei Oraşului Năsăud, inspectorul principal Leon Anton Cloşcă, astfel că, potrivit anchetatorilor, ofiţerul şi-a încălcat în mod flagrant atribuţiile de serviciu şi a împiedicat constatarea infracţiunilor, în condiţiile în care a beneficiat de avantaje materiale de la o societate care a făcut lucrări la un imobil ce îi aparţine.

În cauză au fost interceptate şi înregistrate extrem de numeroase convorbiri, din care rezultă că, în cea mai mare parte a timpului de serviciu, ofiţerul de poliţie Leon Anton Cloşcă avea activităţi comerciale - respectiv achiziţii şi vânzări de mărfuri, încasări şi plăţi etc, menţionează anchetatorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor