Trei evenimente astronomice deosebite în aceeaşi zi: Eclipsă parţială de soare, super-Lună si echinocţiu

Pe 20 martie vom putea vedea „de acasă” o eclipsă de Soare, dar numai în faza parţială a ei. Potrivit astronomului Adrian Şonka, de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti, pe blogul de ştiri al instituţiei.
Eclipsă anulară de Soare. (youtube.com)
Loredana Diacu
20.03.2015

Vineri, 20 martie, în calendar se suprapun trei evenimente astronomice deosebite, o eclipsă de soare, o super-Lună* şi echinocţiul de primăvară. Eclipsa de Soare va putea fi observată, pe teritoriul României, numai în faza parţială a ei, potrivit astronomul Adrian Şonka, de la Observatorul Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti, pe blogul de ştiri al instituţiei.

Eclipsa de soare va începe în jurul orei 10:45, are maximul în jurul orei 11:55 şi se termină la 13:05, cu o durată medie pentru ţara noastră de două ore şi 20 de minute. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcţie de locul observaţiei, fiind mai scăzută în sudul ţării şi mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 40 şi 55%, informează astronomul.

În Capitală, eclipsa va începe la 10:48, are maximul la 11:55 şi se termina la 13:04, cu o acoperire a Soarelui de 43%.

Pe glob, eclipsa se va vedea totală de la Polul Nord şi regiunile învecinate. Locuitorii Insulelor Feroe vor avea parte de o totalitate de maxim două minute şi 30 de secunde, aproximativ aceleaşi condiţii întâlnindu-se şi în arhipeleagul Svalbard.

Maximul eclipsei se poate vede de undeva din nord-estul Insulelor Feroe, la ora 11:45 (ora României), cu o o durată a totalităţii de 2 minute şi 47 de secunde. Locuitorii din jumătatea de nord a Marii Britanii vor avea o acoperire de peste 90% a Soarelui, condiţii similar întâlnindu-se şi în nordul Norvegiei.

De la Polul Nord se va putea vedea o eclipsă totală cu Soarele la sub un grad faţă de orizont.

Practic din toată Europa se poate vedea eclipsa, ba chiar şi din Nordul Africii şi din ţările Israel, nordul Iranului, nordul Chinei şi jumătatea estică a Mongoliei.

Atenţie! Medicii avertizează că observarea eclipsei cu ochiul liber, prin film foto, sticlă colorată sau ochelari de soare, nu este recomandabilă, putând afecta grav retina. Pentru a observa cu ochiul liber o eclipsă de Soare, de orice tip ar fi ea, se foloseşte de obicei o pereche de ochelari pentru eclipsă certificaţi sau instrumente specializate. Potrivit wikipedia, filtrul cel mai accesibil este filtrul de sudură mai dens, însă, din cauza grosimii sticlei, pot apărea imagini duble.

Următoarea eclipsă de Soare vizibilă din România se va produce pe 21 iunie 2020.

Următorul fenomen spectaculos vizibil pe teritoriul ţării noastre se va produce în noaptea de 27 spre 28 septembrie, o eclipsă totală de Lună vizibilă în cea de a doua jumătate a nopţii.

Până atunci, astronomii au recomandat şi maximele curenţilor de meteori, Lyridele pe 22 spre 23 aprilie, Perseidele în noaptea de 12 spre 13 august şi Geminidele pe 13 decembrie.

Nota: Super-Luna - sau luna la perigeu - este un fenomen care apare atunci când Luna plină (sau Luna nouă) ajunge pe orbita sa la cea mai mică distanţă faţă de Terra şi apare mult mai mare decât în celelalte nopţi. În genere, se produc între trei şi şase super-Luni pe an. În acest an, vor fi şase super-Luni. Două dintre acestea au avut loc deja, următoarea va fi pe 20 martie, iar fenomenul va fi vizibil din nou în august, septembrie şi octombrie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor