CCM a declarat inadmisibilă sesizarea PL privind neconstituţionalitatea votului mixt
alte articole
Curtea Constituţională a Moldovei (CCM) a declarat la mijlocul lunii decembrie 2017 drept inadmisibilă sesizarea fracţiunii Partidului Liberal (PL), prin care s-a cerut verificarea constituţionalităţii unor prevederi legale privind sistemul electoral mixt doar că decizia Curţii a fost făcută publică abia la sfârşitul lunii ianuarie. Astfel, autorii sesizării, dar şi activişti civici de la Chişinău consideră că decizia de inadmisibilitate a sesizării menţionate ar fi fost adoptată în secret.
În replică, CCM precizează că potrivit Regulamentului Curţii privind procedura de examinare a sesizărilor depuse, deciziile privind admisibilitatea sesizărilor se adoptă în şedinţă închisă fără participarea autorilor. Prin urmare, sesizarea depusă de fracţiunea parlamentară a PL, fiind declarată inadmisibilă, a priori nu putea fi examinată în şedinţă plenară publică, iar actele adoptate de Curte sunt aduse la cunoştinţa autorilor, plasate pe pagina oficială de internet a CCM şi publicate în Monitorul Oficial al R. Moldova după finalizarea procesului de redactare.
Cu toate acestea, vicepreşedintele PL Valeriu Munteanu este nedumerit de faptul că hotărârea CCM a fost adoptată în data 15 decembrie şi publicată abia la 30 ianuarie în timpul vizitei experţilor Comisiei de la Veneţia şi la o zi de la depunerea de către deputaţii liberali a unei cereri de urgentare a examinării acestei sesizări. În calitate de autor al sesizării privind neconstituţionalitatea sistemului electoral mixt adoptat de binomul Plahotniuc-Dodon, acesta consideră în continuare, că multe din argumentele fundamentale aduse în sesizare, sunt valabile.
În context, activistul civic Valeriu Paşa a ţinut să atenţioneze că o lună şi jumătate decizia CCM privind cel mai important subiect al momentului a fost ţinută secret. ”Probabil au aşteptat să plece experţii Comisiei de la Veneţia. Raţionamentul unui comportament atât de idiot din partea celor care au decis să ţină o lună şi jumătate această decizie în secret îmi scapă. Dar asta e bespredel (anarhie n.r.) veritabil.”