Fost deputat în primul Parlament: Republica Moldova e administrată printr-o metodă conspirativă

Autorii proiectului de modificare a sistemului electoral fac deseori trimitere la primul Parlament care a fost votat pe circumscripţii, însă atunci alegerile erau libere şi democratice, iar acum fiecare face ce vrea, afirmă ex-deputatul Dumitru Postovan.
Dumitru Postovan, fost deputat în primul Parlament (europalibera.org)
Maria Maevschi
10.08.2017

Fost deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, Dumitru Postovan îşi aminteşte de perioada anilor 90, când Parlamentul era ales prin vot uninominal pe circumscripţii, însă în acea perioadă această formă de alegeri era justificată, întrucât alegerile erau într-adevăr libere şi democratice, pe când în prezent te-ai mira dacă se înţelege unde s-a ajuns, menţionează politicianul.

Dumitru Postovan, fost procuror general al Republicii Moldova, primul numit de către Parlament şi nu de Uniune, a explicat că din componenţa acelui legislativ făceau parte 380 dintre care vreo 30 la sută erau nomenclaturişti sau oameni de partid, însă ceilalţi erau oameni despre a căror existenţă nu a ştiut nimeni până atunci, dar ei sunt cei care au schimbat faţa Parlamentului şi, în general, a Republicii Moldova, faţa politică a statului.

Acum însă, politicienii nu ar fi dirijaţi de nimeni, consideră Postovan. Acesta menţionează că fiecare face ce vrea ştiind că nu va răspunde nimeni, punctând că bazele corupţiei au fost puse, cu părere de rău, mai ales în acea perioadă.

„Două momente care s-au pornit de pe timpurile noastre: în primul rând, că Moldova e divizată şi în al doilea, că noi am făcut cele mai mari greşeli în plan politic; înainte de toate, să zicem, la felul cum am făcut noi privatizarea, dar astea amândouă au dus la corupţie”, a mărturisit Dumitru Postovan, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.

Luând în considerare faptul că, în ultima perioadă se vorbeşte tot mai mult de Moldova - stat capturat, fostul procuror general a menţionat că în fruntea instituţiilor de stat sunt plasate persoane care „trebuie să asculte”, chiar şi membri ai unor organizaţii non-guvernamentale.

„Iată eu, de pildă, nu-s mulţumit cum activăm noi, Asociaţia „Parlamentul-90”. Acolo între noi tot se simte că unii dintre colegii noştri ciugulesc din mâna puterii. Avem Uniunea Juriştilor, care de vreo câţiva ani nu mai lucrează deloc, pentru că nu se vrea. Iată, acum vor să pună mâna pe Congresul Autorităţilor Locale”, a explicat Postovan.

Şi dacă tot s-a ajuns la Moldova – stat capturat, iar în ultima perioadă tot mai multe persoane atât din ţară cât şi de peste hotare vorbesc că cel care se află, de facto, la cârma statului ar fi oligarhul Vlad Plahotniuc, atunci, fostul deputat în primul Parlament a subliniat că a început şi el să creadă deja acest lucru. „Eu pe omul acesta, practic, nu-l cunosc, eu nu am de unde-l cunoaşte. Dar figuranţi care-s acolo, eu cred că ei au de ce se teme. Deci, ei ştiu un pic mai mult, de asta este aşa cum este. În genere, eu vreau să vă zic că Republica Moldova e dirijată/administrată prin metoda conspirativă, că dacă ar fi transparenţă, ar fi altă socoteală”, a punctat Dumitru Postovan.

Cât despre relaţia dintre liderul PD şi actualul preşedinte RM, ex-procurorul general consideră că în timp, Dodon ar putea să fie înghiţit. Plahotniuc mizează şi el pe factori din afară căci nu degeaba trece Oceanul atât de des, dar şi Dodon îşi face nişte calcule, a opinat Postovan. Cu toate că într-un interviu recent, fostul lider PD Marian Lupu s-a arătat convins de faptul că între Dodon şi Plahotniuc nu ar exista niciun fel de relaţii, iar după alegeri nu va fi admisă o coaliţie PD-PSRM, ex-deputatul Postovan consideră că „ea este de acum, doar că e conspirativă, iarăşi repet: totu-i conspirativ”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor