Transnistria, neafectată de embargoul Rusiei asupra vinului moldovenesc
alte articole
Interzicerea livrărilor de produse alcoolice moldoveneşti în Rusia nu se răsfrânge şi asupra Transnistriei, a declarat şeful Serviciului federal sanitar al Rusiei, Ghenadi Onişcenko, citat de "Interfax". El şi-a motivat declaraţia prin faptul că "în acest an în Rusia nu a fost livrat niciun lot de coniac sau vin din Transnistria".
"Prin aceasta ei şi-au păstrat imaginea intactă în faţa noastră", a explicat Onişcenko. Viticultorii moldoveni cred că prin declaraţiile sale, Onişcenko îşi manifestă ignoranţa sau viclenia. Unul dintre viticultori, care a dorit să rămână în anonimat, a declarat pentru "Infotag" că "medicul-şef al FR trebuie să ştie că Rusia recunoaşte Moldova ca stat unic şi integru şi este obligată să accepte produsele de la Tiraspol, conform certificatelor moldoveneşti şi cele înregistrate la vama din Republica Moldova".
"În afara de aceasta, piaţa rusească este principala piaţă de desfacere pentru alcoolul transnistrean, care se produce mult mai mult decât ar putea consuma chiar întreaga Moldovă", a spus sursa.
Despre sistarea livrărilor producţiei în Rusia a confirmat şi "Ú-MD" şi directorul celei mai mari fabrici de coniac din Transnistria, "Kvint", Oleg Baev.
"După interzicerea exportului, noi nu avem posibilitatea să mai livrăm produsele noastre în Rusia", a remarca el, spunând că până la embargoul din 2006, întreprinderea exporta în Rusia 60-70%, iar acum mai puţin.
Pe 10 septembrie Rusia a interzis livrarea produselor vinicole sub pretextul că acestea conţin substanţe nocive şi că sistemul de control din partea autorităţilor Republicii Moldova este ineficient.