Transelectrica, prizoniera propriului monopol

Epoch Times România
22.11.2012

Managementul slab şi creşterile de cheltuieli au prăbuşit profitul companiei responsabilă cu buna funcţionare a sistemului energetic naţional. Acţiunile Transelectrica au căzut cu aproape 40% în ultimele 7 luni.

Ultima ştire legată de Transelectrica se referă la profitul obţinut de această companie pe primele 9 luni ale acestui an: 4,3 milioane de euro, de 8 ori mai mic faţă de aceeşi perioadă a anului trecut. Mai mult, se observă că doar în trimestrul I putem vorbi de câştig. În aceste condiţii, prima întrebare care ne vine în minte este legată de cauzele involuţiei. Mai ales că în primăvara acestui an a a avut loc şi vânzarea a 15% din pachetul de acţiuni deţinut de stat, un proces menit a revigora societatea.

Transelectrica a apărut în peisajul energetic naţional ca urmare a divizării Companiei Naţionale de Electricitate (CONEL). La sfârşitul anilor 90 s-a considerat că singura soluţie pentru eficientizarea sistemului energetic naţional era separarea celor 4 activităţi principale: transportul, dispecerizarea, distribuţia şi producerea energiei electrice, adică exact companiile de astăzi: Transelectrica, Electrica, Hidroelectrica şi Termoelectrica.

Transelectrica este de fapt instituţia care administrează sistemul energetic din punct de vedere tehnic – transportul energiei electrice dar şi funcţionarea sistemului şi a pieţei. Principala concluzie este, de fapt, o repetare a întrebării de la început - cum poate avea pierderi compania care administrează sistemul energetic naţional şi se află într-o evidentă poziţie de monopol?

O primă explicaţie ar putea fi legată de modul în care Transelectrica gestionează cererea şi oferta de electricitate. Pe româneşte, producţia de energie nu are decât prea puţine legături cu cererea de pe piaţă. Să dăm şi un exemplu, energia eoliană, domeniu unde Transelectrica are prea multe probleme în a „racorda” întreaga capacitate contractată la SEN, sistemul energetic naţional.

Un element important vizavi de rezultatele financiare ale Transelectrica îl reprezintă marja de profit de 3%, extrem de redusă pentru o companie ce deţine un monopol pe piaţa de energie (în alte state europene firme cu statut similar au o marjă de profit cuprinsă între 10 şi 45%). Chiar şi în condiţiile liberalizării preţurilor, majorarea tarifelor va duce la scăderea consumului. În plus, este greu de crezut că ANRE va aproba prea uşor creşteri de tarife de transport.

O altă explicaţie constă într-o greşeală pe care Banca Naţională ar putea-o atribui mai degrabă unui amator de credite pe bază de buletin decât unor manageri de top, aşa cum se cred cei de la vârful Transelectrica - împrumuturi în valută la venituri exclusiv în lei. Ce te faci când, să zicem, din cauza scandalurilor politice sau a vreunei crize oarecare, moneda naţională pierde peste 10% din valoare în doar 9 luni?

Nu în ultimul rând, dacă ar fi să ne luăm după numărul de manageri din acest an – patru la număr – profitul Transelectrica este acolo unde ar trebui să fie, adică jos. Cât despre modul în care statul tratează chestiunea conducerii, să dăm exemplul celor două şedinţe AGA din vară (începutul lui august) la care guvernul nu a trimis nici un reprezentant deşi deţine peste 50% din acţiuni iar scopul acelor reuniuni era alegerea unui Consiliu de Supraveghere.

În ceea ce priveşte cotaţia acţiunilor Transelectrica (TEL), ieri s-a ajuns la 10,84 lei(acţiune. La sfârşitul lunii ianuarie 2012 cotaţia era de 19 lei iar în martie, perioada când au fost vândut pachetul de 15% valoarea medie a unei unităţi ajunsese la 16 lei. După succesul ofertei secundare investitorii se aşteptau la o tendinţă ascendentă a cotaţiilor care să satisfacă aşteptările investitorilor pe termen lung.

STATISTICI
• Transelectrica a obţinut în perioada ianuarie-septembrie venituri de 2,18 miliarde lei, cu 4,8% mai mari faţă de anul precedent, însă chletuielile au crescut cu 13,5%, la 2,14 miliarde lei.

• Din activitatea financiară, Transelectrica a avut pierderi de 2,2 ori mai mari, de 64,82 milioane lei

• Acţiunile Transelectrica erau cotate azi la BVB la un preţ de .... lei. De la începutul anului, acţiunile TEL au pierdut 33% din valoare pe fondul scăderii profitului companiei

• Transelectrica avea la finalul lunii iunie datorii de 1,64 miliarde de lei (364 milioane de euro)

• Moody's a retrogradat ratingul Transelectrica cu o treaptă, de la Baa3 la Ba1, prima din categoria speculativă, pe fondul reducerii sprijinului guvernului dar şi a intrării Hidroelectrica în insolvenţă

• Profitul net al Hidroelectrica
2006: 277,3 milioane lei
2007: 52 milioane lei
2008: 42 milioane lei
2009: 6,1 milioane lei
2010: 9,6 milioane lei
2011: 91 milioane lei

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor