Traian Ungureanu: ”Ieşirea din zona euro a Greciei poate însemna intrarea în sfera de influenţă a Rusiei” (video)
alte articole
Europarlamentarul PNL Traian Ungureanu a prezentat azi în cadrul conferinţei “Uniunea Europeană – evoluţii politice interne şi externe”, organizată de Universitatea Româno-Americană, câteva dintre provocările cu care se confruntă UE în prezent: ascensiunea partidelor populiste de tipul Syriza şi Podemos, posibilitatea ca Grecia să părăsească zona euro şi să infirme proiectul UE, menţinerea clivajului est-vest, care este mai adânc decât cel dintre nord şi sud, şi percepţia asupra austerităţii.
”Europa are aparent doar probleme în prezent. Ce s-a schimbat este natura problemelor. Am trecut de la o atmosferă garantată militar şi sigură, sub umbrela NATO şi a SUA, în care Europa de Vest a înflorit, la probleme precum Rusia şi austeritatea”, a subliniat membrul PPE în deschiderea evenimentului. În opinia sa, la problema conflictului din Ucraina, Europa trebuie să dea un răspuns diplomatic pentru că nu este o uniune militară.
În cazul austerităţii, europarlamentarul consideră că răspunsul este şi mai complicat deoarece aceasta a generat mişcări politice de neimaginat acum 5-10 ani. ” În Grecia, Syriza, un grup de troţkişti veniţi de la un concert rock, şantajează Uniunea Europeană într-un duel care nu s-a încheiat încă pe tema rămânerii sau nu a Greciei în zona euro. Rezultatul este apariţia acestui tip de politică la modă, foarte televizabil şi iresponsabil. Un guvern care promite orice, dar dacă stai să te uiţi la natura promisiunilor şi a programului Syriza, observi că acestea sunt foarte inconsistente din punct de vedere economic. Pentru astfel de formaţiuni contează doar discursul”, a explicat Ungureanu.
El s-a referit şi la mişcarea Podemos din Spania, care este în opinia sa ”un pic mai troţkistă decât Syriza” şi la un alt tip de populism reprezentat de Frontul Naţional din Franţa.
Pe de altă parte, Traian Ungureanu a susţinut că membrii noi ai UE din Est ştiu cel mai bine să preţuiască aderarea la Uniune din punct de vedere al beneficiilor de securitate şi prosperitate economică, având o altă experienţă istorică.
Lipsa unităţii
Europarlamentarul PNL consideră că PPE şi oficialii europeni trebuie să transmită clar mesajul că ”e mai bine împreună (pentru statele membre n.r) şi că nu există alternative viabile la Uniunea Europeană”. Mai mult, el a pledat pentru unificarea statelor, sistemelor financiare, juridice, legislative şi a pieţei de energie.
O altă problemă remarcată de Ungureanu este unificarea est-vest care nu s-a produs încă, în sensul că ”estul nu a fost încă recuperat, integrat pe deplin şi există o distanţă dinspre sferele politice vestice care cred că Estul va fi întotdeauna diferit”. În opinia sa, clivajul est-vest este mai adânc decât cel nord-sud pentru că sudul şi nordul în ciuda decalajelor de dezvoltare n-au fost niciodată despărţite de o graniţă care să facă demarcaţia între dictatură şi libertate. ”Sudul a fost mai sărac, dar nu s-a confruntat cu un regim de opresiune ideologică ca estul. Vestul n-a înţeles prea bine ce s-a întâmplat între 1945 şi 1989”, a adăugat europarlamentarul.
Securitate vs. reformă şi austeritate
Pe de altă parte, Traian Ungureanu a susţinut că ”este greşit faptul că înalţi oficiali ai UE şi instituţii europene continuă să pună accent pe temele unice ale reformei şi austerităţii în relaţia cu ţări membre ale Parteneriatului Estic precum R.Moldova sau Georgia, pentru că problema lor principală nu este corupţia, ci securitatea”. ”Deşi corupţia este devastatoare în Ucraina, nu se pot face repede reforme. Mai întâi trebuie asigurată securitatea”, a precizat el.
Referitor la politicile de austeritate, Ungureanu este de părere că majoritatea guvernelor din Europa care au aplicat astfel de măsuri au greşit, inclusiv guvernul Boc. În schimb, el a citat exemplul Marii Britanii unde ”mediul universitar a fost secerat de austeritate, jumătate din personal fiind concediat pentru că nu mai erau bani”, dar ”austeritatea a dat roade pentru că în prezent creşterea economică este notabilă, iar şomajul a revenit la limite rezonabile”.
Consecinţele Grexit-ului
Întrebat de studenţii prezenţi la eveniment de perspectiva ieşirii Greciei din eurozonă, Ungureanu a susţinut că acest scenariu trebuie luat în calcul ”pentru ca ţara s-a dovedit incapabilă să fie membru din punctul de vedere al competitivităţii”.
Consecinţele Grexit-ului ar fi în primul rând politice deoarece ”ar infirma proiectul zonei euro şi al UE în general şi ar slăbi şi mai mult poziţia globală de negociere a UE”. Mai mult, europarlamentarul consideră că şi alte state precum Franţa şi Italia ar putea părăsi eurozona, reproşând Germaniei ”că a mers prea departe în privinţa Greciei”.
”UE a ajuns să însemne pentru prea multă lume austeritate şi nimic altceva. Este foarte greu să explici însă cum ar fi Europa fără UE, care înseamnă un mod de viaţă, de civilizaţie, de pondere a legii. Prima jumătate a secolului 20 s-a încheiat cu prăbuşirea Europei şi trebuie să fim conştienţi că nu e deloc obligatoriu ca lucrurile să meargă bine de la sine”, a concluzionat europarlamentarul.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.