Traian Berbeceanu rămâne în arest preventiv
alte articole
Traian Berbeceanu, fostul şef al BCCO Alba Iulia, va fi cercetat în continuare în stare de arest preventiv, fiind acuzat de procurori că a sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, conform hotărârii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
Decizia instanţei supreme luată miercuri seară este definitivă.
La recurs, Traian Berbeceanu a afirmat că nu a deconspirat niciuna dintre percheziţiile în legătură cu care este acuzat de procurorii DIICOT, accentuând că este nevinovat.
"Cei aflaţi în gruparea informatorilor se întâlnesc cu tot felul de surse. De cele mai multe ori, acestea sunt persoane din mediul infracţional. Poliţiştii desfăşoară o activitate foarte periculoasă şi aşa se ajunge la marile dosare ale DIICOT", a afirmat Berbeceanu în faţa judecătorilor instanţei supreme.
Berbeceanu a adăugat că orice poliţist care vrea să obţină cât mai multe informaţii înregistrează discuţiile purtate cu aşa-zisele surse.
"Eu le înregistram cu reportofonul. (...) M-am întâlnit cu ei pentru a obţine informaţii. Ei mă căutau, ei veneau la mine. M-am întâlnit cu informatorii caracterizaţi şi nominalizaţi de unitatea de poliţie din care făceam parte, cât şi cu alte surse informative care nu erau nominalizate în scriptele Poliţiei", a explicat Berbeceanu judecătorilor, solicitând să i se dea posibilitatea de a se apăra în stare de libertate.
Fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia a mai precizat că întâlnirile cu ambele categorii de persoane aveau loc într-un cadru conspirat, în locuri cât mai "dosnice şi întunecate" şi pe o perioadă cât mai scurtă.
Pe de altă parte, procurorul prezent la judecarea recursului a cerut instanţei să respingă acţiunea lui Berbeceanu, pe motivul că este neîntemeiată.
"Berbeceanu a pozat în faţa dumneavoastră în poziţia de victimă. Din agenda găsită în maşina lui reiese faptul că pe el îl preocupa «trimiterea la procurori doar a dosarelor cu fraieri». Nu i se neagă performanţele profesionale. Faptul că se află în boxa acuzaţilor este o consecinţă directă a activităţii acestui inculpat", a subliniat procurorul.
Reprezentantul Ministerului Public a mai precizat că Berbeceanu primea de la stat 2.000 de lei pe lună cu scopul de a plăti chiria unui apartament în care, de fapt, nu locuia.
Imediat după finalizarea dezbaterilor de la instanţa supremă, Traian Berbeceanu a fost dus la sediul DNA, unde a fost audiat în legătură cu afirmaţiile dintr-o scrisoare a acestuia care a fost dată publicităţii după reţinerea sa, în care se scria că dosarul lui ar fi unul "fabricat".
Fostul şef al BCCO Alba Iulia a fost arestat preventiv la 24 octombrie, printr-o decizie luată de Curtea de Apel Alba Iulia, la propunerea procurorilor DIICOT.
Berbeceanu este învinuit de sprijinirea unui grup infracţional, de mărturie mincinoasă şi fals în declaraţii. Pe site-ul pesurse.ro, Berbeceanu a postat un text în care a explicat cum a ajuns în presă scrisoarea sa legată de neregulile de la DIICOT Alba.
Într-un mesaj publicat de pesurse.ro, Traian Berbeceanu spune că scrisoarea în care dezvăluia neregulile de la DIICOT Alba a fost publicată în presă deoarce autorităţile nu au ţinut seama de raportul său.
"(...) lipsa unei reacţii din partea instituţiilor abilitate m-a făcut să înţeleg că singur nu am nicio şansă să opresc situaţia extrem de gravă pe care am descoperit-o. (...) am decis să informez, printr-o scrisoare, mai mulţi colegi de încredere, din ţară. Unul dintre aceştia a ales să o facă publică în momentul în care am fost reţinut de procurori. Nici astăzi nu ştiu cine este acel coleg, însă îi mulţumesc pentru încrederea pe care mi-o acordă. (...) Vă promit tuturor că nu vă voi dezamăgi niciodată. Rămân acelaşi om al legii pe care l-aţi cunoscut.", a notat Traian Berbeceanu în mesajul său.